Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Far som mördade son psykiskt störd

Den man som i december mördade sin 18-årige son är allvarligt psykiskt störd. Rättegången beräknas starta efter påskhelgen.

Trots att pappan erkände dådet tämligen omgående drar polisutredningen ut på tiden. Kammaråklagare Mathias Larsson begärde i förra veckan anstånd till den 28 mars med att väcka åtal men sannolikt blir utredningen inte klar förrän i mitten av april, vilket betyder att pappan kommer att ställas inför rätta efter påskhelgen.
Polis och åklagare väntar fortfarande på resultat av tekniska analyser och på ett rättsläkarutlåtande. Åklagare Mathias Larsson var på onsdagen inte anträffbar för en kommentar men enligt en källa med insyn i utredningen har mannen i polisförhör berättat att han ströp sin son. Pappan har vidare berättat att han tog livet av pojken i Barsebäck och att han sedan körde till Glumslöv med sonen i framsätet. Bilen parkerades på en rastplats vid Glumslövs backar där den upptäcktes av 18-åringens farfar.
För polisen och kriminalvården har pappan berättat att sonen påverkades starkt av sin mors död veckorna innan mordet. Kvinnan dog under oklara omständigheter men drygt fyra månader efter dödsfallet har hennes anhöriga fortfarande inte fått något besked om dödsorsaken.
Pappan har sagt att han efter kvinnans död var mycket orolig för sonen och menar att det finns förmildrande omständigheter som gör att han ska dömas för dråp och inte mord.
Inför rättegången har pappan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som mynnar ut i bedömningen att han lider av en allvarlig psykisk störning. Mannen bedöms även ha varit allvarligt psykiskt störd när han begick dådet. Läkaren som undersökt honom anser att det finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. I det till största delen hemligstämplade rättspsykiatriska utlåtandet förs även ett resonemang om huruvida mannen insett vad han gjort.
Att pappan är allvarligt psykiskt störd innebär att han inte kan dömas till fängelse. Påföljden blir vid fällande dom i stället sluten psykiatrisk vård på obestämd tid.
Gå till toppen