Nöje

Ny dansk dramasuccé till Sverige

Efter tv-serier som "Borgen" och "Bron" är det dags för ännu ett danskt drama i svensk tv, "Badhotellet". "Det är ett porträtt av två olika världar och livsstilar", säger Rosalinde Mynster, en av huvudrollerna i succéserien.

"Badhotellet" utspelar sig på 1920-talet. På Andersens badhotell på norra Jylland i Danmark roar sig rika sommargäster vid sidan av den hårt arbetande personalen. Rosalinde Mynster spelar en av huvudrollerna som den 18-åriga husjungfrun Fie.
I Danmark har serien gjort succé med över 1,5 miljoner tittare i snitt under säsongen. Serien är klar för en andra säsong som spelas in senare i vår. I Sverige har den premiär den 27 mars i TV4.
— Jag tror att det kan vara en trend, som "Downton Abbey" eller "Mad men". Folk gillar serier och filmer som utspelar sig i andra tidsperioder. Jag tror att de vill uppleva en annan typ av verklighet, säger det danska stjärnskottet Rosalinde Mynster till TT.
Trots att "Badhotellet" utspelar sig långt bak i tiden var det för Rosalinde Mynster inte alltför svårt att leva sig in i rollen som Fie.
— Tankarna hos en ung kvinna är alltid densamma. Men jag ville förstå hennes liv och vad det betydde att jobba så hårt. Det var det jag fokuserade på. Fie är en sådan snäll och bra tjej med sunda värderingar och hög moral. Tittarna älskar henne med detsamma.
Varför danska tv-serier går hem i Sverige är svårt för henne att svara på.
— Jag vet faktiskt inte, jag antar att vi är bra på det, säger hon och skrattar.
Att "Badhotellet" skulle bli en sådan succé hemma i Danmark var inget som hon hade väntat sig. Nu hoppas hon att serien tas emot lika bra i de svenska tv-sofforna.
— Det är en möjlighet att kliva in i en annan tidsperiod med en mängd olika karaktärer som är väldigt roliga att lära känna. Det är en tidsperiod där kvinnor börjar få lite mer makt och det var mycket prat om kvinnornas rättigheter. Jag tycker det är en bra idé att reflektera över historia.
Manuset är skrivet av Stig Thorsboe och Hanna Lundblad. Författarduon står bakom succéer som den Emmy-nominerade "Krönikan" och "Lycka bakom sig". "Badhotellet" är inspirerad av livet på de gamla danska badhotellen där huvudpersonerna kämpar med allt från finanskris till längtan efter lycka.
För 23-åriga Rosalinde Mynster var det en dröm som gick i uppfyllelse att få göra den här typen av tv-serie:
— Det är en unik möjlighet för mig som skådespelerska att följa en karaktär under en längre period och jag är väldigt fascinerad av 20-talet. Och jag älskar kläderna!

Badhotellet

+ Vad: Dansk dramaserie i sex delar.
+ Regi: Fabian Wullenweber.
+ Manus: Stig Thorsboe och Hanna Lundblad.
+ I rollerna: Bland andra Rosalinde Mynster, Morten Hemmingsen och Ole Thestrup.
+ Premiär på torsdag 27 mars klockan 20 i TV4.
Gå till toppen