Landskrona

Folkpartiets valsedel fylld

Det blev mindre justeringar från medlemmarnas provval då Folkpartiet spikade valsedeln till kommunfullmäktige.

73 namn blev det på Folkpartiets lista till kommunfullmäktige i Landskrona i höst. Det är maximalt tillåtna antalet namn enligt vallagen, och en rejäl ökning jämfört med förra valet.
I januari hade de lokala partimedlemmarna ett provval till kommunvalsedeln. Partiets valberedning har därefter ändrat lite på listan, och bland annat placerat flera nytillkomna intressenter på valsedeln.
De nytillkomna finns framför allt längre ner på listan. När det gäller de översta namnen följer valsedeln i stort sett provvalet.
Det finns några undantag: Malin Wikerberg och Per Eriksson har flyttats upp till valbar plats – det vill säga, skulle få en ordinarie plats med samma valresultat – medan Stina Hyltmark och Caroline Kamph flyttats ner.
– Det handlar mest om att man vill skapa en konstellation som fungerar oberoende av valutslag, säger Torkild Strandberg, lokal partiordförande.
Bland de 15 översta är det bara tre som är helt nya, det vill säga som varken varit ersättare eller ordinarie i fullmäktige: Janica Andersson, Jelena Dojcinovic och Karl Philip Nilsson.
– Utfallet tycker jag är en bra blandning av förnyelse och erfarenhet. Det har varit en tuff konkurrens om platsernas, säger Torkild Strandberg.
Han själv är i praktiken garanterad en riksdagsplats, som partiets toppnamn på valsedeln för valkretsen västra Skåne. Men han har utlovat att han hellre fortsätter som kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, om valresultatet gör det möjligt.
I annat fall säger han sig överväga att ta riksdagen i stället. Och vem tar i så fall en eventuell folkpartistisk post som oppositionsråd?
– Då finns det en lista där det är rätt så gott om kandidater som skulle kunna fylla det uppdraget, beroende på vad det blir, säger Strandberg.

Kommunlistan (FP)

Dessa står på valbar plats:
1. Torkild Strandberg
2. Lisa Flinth
3. Bosse Lundgren
4. Jan Allan Beer
5. Gunlög Stenfelt
6. Mattias Adolfsson
7. Janica Andersson
8. Mark Sarnik
9. Jelena Dojcinovic
10. Peter Thunholm
11. Lena Benediktsson
12. Malin Wikerberg
13. Per Eriksson
14. Gulistan Batak
15. Karl Philip Nilsson
De följs av Stina Hyltmark, Caroline Kamph, Anders G Lindblom och Monica Berg.
Gå till toppen