Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Smörgåsbord för yrkessugna

Årets YH-mässa i Helsingborgs arena presenterade ett veritabelt smörgåsbord av yrkesutbildningar av alla sorter – från robottekniker till turistguide. 27 skolor på plats kunde erbjuda 4000 extra platser jämfört med förra årets utbud.

Mitt i vimlet av frestande framtida karriärval – presenterade i form av 130 utbildningar på Yrkeshögskolan – försöker Emma Månsson och hennes mamma Kristina fokusera på vad de kommit till YH-mässan för:
– Jag vill ha något att komplettera min pågående högskoleutbildning med. Något som är praktiskt och som funkar för mej, säger Emma och sneglar på mamma som bläddrar i en glassig fyrfärgsbroschyr.
Hur tänker du då?
– Jag pluggar "Kultur, kommunikation och administration" på högskolan nu. En YH-utbildning till eventkoordinator känns mer konkret och blir något jag kan säga att jag "är" rent yrkesmässigt.
Mamma Kristina Månsson kan också tänka sig en YH-utbildning när tiden är den rätta.
– Jag gjorde faktiskt ett test nyss som visar att jag är den vårdande personligheten. Ingen överraskning där. Men det går ju att vidareutbilda sig inom det också, säger hon.
Bland de 130 utbildningar som presenteras finns allt från robotprogrammerare till projektledare inom turistnäringen.
Thanh Ly har redan valt det förra och pluggar nu till automationsingenjör, en utbildning som väcker mycket intresse på mässan.
– För mej är hela utbildningen som ett spel. Först är det lätt, sedan blir det svårare och svårare. Men det är alltid roligt, säger han och försöker tålmodigt få en utställningsrobot att göra som han vill.
Det går sådär denna dag. Men han har siktet inställt på att bli expert i ämnet i framtiden.
– Självklart. Jag gick på Lernias utbildning till industrielektriker innan jag bytte spår. Det här är bättre, säger han.
Hur då?
– Nu går jag en rolig och spännande skola med mycket som är fascinerande att lära sig.
Thanh Ly låter som om han hade passat minst lika bra på en utbildning i reklam och marknadsföring.
Hans lärare Hans Maunsbach är inte förvånad över intresset.
– Vi sysslar med fräcka grejor och när det gäller arbetsmarknaden ser det jättebra ut. Så det är klart att många kommer och tittar.
Vilka är intresserade?
– Det är en härlig blandning av folk. Från elever på tekniska gymnasier till folk från arbetslivet som har upptäckt att de har ett intresse för teknik.
– Det är fortfarande mest killar. Men många tjejer har varit här och frågat under dagen. Vi vill ha en förändring av den balansen.
Mimmie Enbom är en av tre kvinnliga elever på kursen som totalt innehåller 30 blivande automationsingenjörer.
Hon är rätt nöjd med att vara i genusminoritet på YH.
– Killarna är mycket lättsammare att ha att göra med. Jag vet det efter mina år i sjukvården där fördelningen var den motsatta, säger hon.
Årets YH-mässa – vars första halvlek genomfördes i Malmö på fredagen – har arrangerats av två projektgrupper från YH- utbildningen "Service Manager – for future tourism".
Alexandra Hvalgren är en av de ansvariga:
– YH-mässans syfte är öppna upp den här världen för den som vill utbilda sig mer yrkesinriktat. Eller byta spår mitt i livet. Det finns en YH-utbildning som passar alla - oavsett ålder eller tidigare bakgrund.
Gå till toppen