Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fixa en koja till barnen i vår

En mysig koja bjuder in till sköna fikastunder utomhus. Barnens fantasi sätts också i rullning av ett fint trädhus att leka i. Men bestäm dig för ett tema innan du börjar, då är det lättare att planera för hur du ska bygga och sedan smycka kojan. I det här fallet föll valet på ett militärtema. Kojan kläddes in med kamouflagenät efter att först ha målats i en naturbrun nyans. Den häftiga rutschkanan sprejades i mörkgrönt och helt plötsligt blev trädhuset ett fort där man kan gömma sig, spionera på varandra och snabbt ta sig ned via kanan.
Föredrar barnen ett djungeltema målar du kojan lejongul med svarta leopardprickar. Häng fast hängbroar av rep, det finns färdiga att köpa som du bara monterar fast. Klä in kojan med stora palmblad och du har skapat ett eget Amazonas till barnen.
En annan idé är att bygga ett slott för prinsar och prinsessor. Måla kojan i ljusa pasteller och pryd den med små guldkronor. Inne i kojan kan du inreda med en tron eller två, där kungligheterna kan sitta och äta bullar. Pirater är ett annat kul tema. Måla kojan svart och vit och häng fast sjörövarflaggor runt om. Den händige sätter upp en mast med segel och utkikstorn.
Listan på teman kan göras oändlig. Utgå ifrån vad just ditt barn tycker är roligt och gå "all in". En kul detalj är att fästa en hink i ett rep, för att kunna fira upp mackor och saft till mellis.
Som bonus kan man placera ut fågelholkar och matapparater för fåglar, fjärilar och ekorrar. På så sätt kan barnen stifta bekantskap med de vilda djuren på ett naturligt sätt.
För att kunna bygga en koja måste man förstås hitta ett lämpligt träd. Tänk på att det inte ska vara för högt men heller inte för lågt. Det blir mer spännande för barnen att vara i kojan om den ligger en bit upp i luften. Roligast blir det om barnen är med och bygger, men naturligtvis måste en vuxen person se till att kojan blir en stabil och säker plats för dem att vistas i.

Praktiska tips

1. Hitta ett bra träd. Grunden ska vila stadigt mot tjocka grenar. Se till att trädet är friskt och att grenarna inte är murkna. Kolla även under trädet - finns det skräp eller spetsiga grenar som barnen kan skada sig på?
2. Du kan med fördel bygga kojan av överblivna plankor, men om du vill att den ska hålla länge är det impregnerade brädor som gäller.
3. Viktigast är att bygga en bra grund med reglar och grova brädor som är minst 22 millimeter tjocka.
4. Du behöver inte skada trädet när grunden ska fästas. Du kan använda metallband som du drar runt grenarna och spikar fast i reglarna.
5. När grunden sitter där den ska är det lättare att bygga den koja man vill ha - från militärfort till prinsesslott.

Välj ett tema

Välj ett tema - sagoslott, djungel eller piratskepp - och låt det genomsyra hela bygget.

Har kojan tak kan du mysa till det med plädar och kuddar. När det gäller möbleringen är barnmöbler i plast mest praktiska, men det finns till exempel mjuka saccosäckar i vattentäta material för en mer bekväm vistelse i trädhuset.

En kikare kan vara en rolig inflyttningspresent!

För att barnen ska kunna ta sig upp i kojan behövs en stege, antingen i trä eller av rep. En rutschkana är ett kul sätt att ta sig ned.

Sist men inte minns - använd fantasin. Mathiss, klätterrep, gungor, utkikstorn, det finns massor med kul man kan göra.

Bra att ha vid bygget

Blandade brädor och plankor

Montageband i metall

Stege

Fogsvans

Skruvdragare

Vinkelhake

Penna

Sticksåg

Kniv

Skruvar

Spik

Hammare

Lim

Gå till toppen