Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här sätter drömmarna segel mot OS

Tokyo 2020. Tiden och platsen lyser som eldskrift i tre unga seglares liv. "Då är det OS där. Och då kommer jag av vara redo", säger Simon Lundmark som seglar laser i Borstahusens SS.

En kylig sydvästvind krusar vattenspegeln i hamnen i Borstahusen. Den bleka marssolen värmer luften till åtta småsnåla plusgrader.
I vattnet är det avsevärt kallare när Ida Svensson och Rasmus Rosengren sjösätter sin 160 kilo tunga katamaran för söndagens första träningspass i Öresund.
Den ranka farkosten kränger i bränningarna och kylan känns tvärs igenom våtdräkten.
– Kallare än jag trodde. Fy, nu kör vi, hojtar Ida och hon och Rasmus tar sig ombord och sätter kurs mot öppet vatten, där Vens siluett skymtar i morgondiset.
Det ska bli långpass på förmiddagen för fartkänslans skull och sedan mer teknikorienterat finlir på kort bana efter lunch.
– Vägen till OS går via många sådana här träningspass. Det gäller att vara disciplinerad om det ska bli något, förklarar Rasmus Rosengren.
I träningen ingår också att bygga upp fysiken, inte minst för Rasmus som har användning för en robust torso under sitt arbete i katamaranen.
– Jag behöver lägga på mer mig muskler. Jag ska upp till 72 kilo. Det fattas fortfarande tre trots all vinterträning. Men det ska gå.
Och maten?
– Ja, hu ja. ibland tycker jag inte att jag gör annat än äter, sover och tränar. Och äter igen!
Ida Svenssons roll som rorgängare – det är hon som styr katamaranen – kräver mer av mental energi än ren råstyrka.
Men också hon häckar på gymmet regelbundet.
– Jag vill inte bli större. Men hemskt gärna starkare, säger hon med ett skratt.
Hur realistisk är drömmen om OS?
– Mycket, tycker vi. Konkurrensen kommer ju att vara jättehård. Och än är vi inte bäst i Sverige. Men vi har tid på oss. Och vi är unga - bara 18 och 16.
– Det viktigaste är att vi fortsätter tycka att det är kul. Och det är det. Fruktansvärt kul om man tänker efter!
Borstahusens SS är ett segelsällskap under snabb utveckling. Ungdomar och 50-plussare som seglar "gubbamästerskap" på toppnivå bidrar ömsesidigt med entusiasm och erfarenhet.
Klubbens seriösa upplägg och Öresunds goda tränings- och tävlingsvatten har också bidragit till att attrahera seglare från hela landet.
Inte minst har klubbens lasersektion fyllts på. Idag konkurrerar hela femton lokala båtar om utrymmet i klassen. Även i laser har Borstahusen en OS-kandidat inför 2020.
Hans namn – Simon Lundmark, 17.
– Det är till Tokyo 2020 jag siktar. Vägen dit är ruskigt lång, det inser jag. Men jag ska ha väldigt mycket skoj på vägen dit också, säger han med ett brett leende.
Förklara för en landkrabba – vad är grejen med segling för dig?
– Friheten på havet.Tävlingsmomentet. Och fartkänslan på vattnet när det går undan i tjugotvå knop – det är över fyrtio kilometer i timmen och det är faktiskt rätt häftigt!
Gå till toppen