Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välj bort ful-tv-knarket

Vissa människor knarkar tv. Du känner säkert några av dem. De avslöjar sig emellanåt genom att fråga "såg du senaste avsnittet av?".
Ofta syftar de på något fulknark som "112 på liv och död" eller "Halv åtta hos mig", detta vardagsbrus som kan bedöva i en halvtimme i väntan på nästa meningslöshet.
Tv-knarkarna prioriterar tv före mat till sina barn. De stannar hellre framför sin käraste ägodel än att gå till gymmet. De låter all sin lediga tid kretsa kring tv-skärmen, ofta medan de sinnesdött försöker göra någon annan hushållssyssla bredvid.
Jag vet, för jag har varit där. De senaste dagarna. Fem dagars influensa kan göra att även den bäste ramlar i tv-knark-träsket och försvinner bort i "Vem vet bäst"-dimmorna.
Det finns så mycket ful-tv-knark där ute. De verksamma substanserna är så uppblandade med övertydlig dramaturgi att man tror att det ger ett euforiskt rus när det i själva verket bara dödar ens själ. Med ett smekande tilltal lindar det sig som en huggorm runt förståndet och plötsligt är man fast i sex avsnitt "Husdrömmar". Inte för att man bryr sig, utan för att man inte orkar spjärna mot.
Min sambo älskar att titta på film. Hon har gjort det så mycket att hon nu är inofficiell världsmästare i att genomskåda berättarknep. Långt innan jag hinner ana vad filmen handlar om har hon redan slutet klart för sig. Då suckar hon och hummar.
Nackdelen är så klart att hon inte kan njuta av filmer på vanligt vis. Hon tittar liksom inte på filmen, utan på själva hantverket bakom. Det är ett aktivt tittande som gör att hon i princip är immun mot passivisering.
Med feber i huvudet är det tvärtom. Det är så skönt att låta ful-knarks-tv svepa in som en rosa dimma bakom pannan medan man ligger där i soffan och hostar. Jag antar att det är verklighetsflykten man är ute efter.
Och det är väl okej någon gång i bland, men de som tv-knarkar regelbundet förstår jag mig inte på. Så mycket tid till så mycket meningslösheter. I alla fall om de knarkar ner sig på vad de svenska standardkanalerna har i sina redlinepåsar.
Vad man verkligen borde göra är i stället att leta upp ett riktigt höjdarprogram, kanske det där avsnittet där Gidlund gästar "Jills veranda". Om det är verklighetsflykt man är ute efter kan inget fulknark mäta sig mot det som aktiverar i stället för passiviserar hjärnan.
Återupptäckte justinguitar.com i helgen och plockade fram gitarren i flera timmar. Kanske världens mest inflytelserika gitarrlärare.
Vi har sett några program som berör ämnet "att tala med hundar" på tv de senaste åren. Varför inte ett liknande program med inriktning katt?
Idag tittar jag på "Jättebästisar" på TV4 klockan 21.
Gå till toppen