Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bedrägeritrend hotar företag

Ett helt nytt sätt att lura till sig pengar kan bli kostsamma förluster för företag som drabbas.

På kort tid har tre företag i nordvästra Skåne utsatts för den här nya formen av bedrägerier.
–  Det är företag i olika branscher, berättar Eva-Lotta Hermansson Truedsson på polisen i Nordvästra Skåne.
Den gemensamma nämnaren är att samtliga gör affärer med företag i andra länder och att det handlar om gamla samt väletablerade kontakter. Två av dem i Kina, ett tredje med företag i England.
Det första larmet kom för drygt två veckor sedan när ett företag i Helsingborg blev blåst på 2,5 miljoner kronor.
Helsingborgsföretaget fick i februari besked att det skett mindre förändringar i leverantörens konto- och kontaktuppgifter.
Helsingborgsföretaget la kort därpå en ny beställning och fick sina varor, men leverantören fick inte sina pengar. Det visade sig att betalningen skett till det nya och falska kontot.
– Någon har tagit sig in i leverantörernas system och gjort små ändringar i kontonumren. och eftersom ändringarna är små och det handlar om etablerade kontakter så är det lätt att bli lurad, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
I ett annat fall som polisanmälts var det den kinesiska banken som reagerade och slog larm. Och där finns ett visst hopp om att det nordvästskånska företaget ska kunna få tillbaka sina pengar.
Utöver de två bedrägerierna som gällt affärer med kinesiska företag så finns ett identiskt försök som gäller ett engelskt företag.
Men där genomfördes aldrig betalningen till det falska kontot.
– Vi kan förstås inte utesluta att fler företag i andra länder kan få sina system hackade och kontonummer ändrade så vi uppmanar till extra uppmärksamhet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
Gå till toppen