Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läskjätte sätter stopp för lokalt ölnamn

När det lokala bryggeriet Båstad öl ville använde Bjäre pils som varumärke för sin ljusa lager stötte de på patrull. Rättigheterna till varumärket Bjäre ägs nämligen av den inte särskilt lokala läskjätten Coca cola.

Bild: TT
Ett lokalt öl ska så klart ha ett lokalt namn. Därför döpte det lilla bryggeriet Båstad öl sin ljusa lager till Bjäre pils. Under det namnet har ölen också hamnat i Systembolagets beställningssortiment.
Men när bryggeriet vände sig till Patent- och registreringsverket för att registrera namnet som varumärke tog det stopp. Anledningen – läskjätten Coca cola har ensamrätt till namnet Bjäre.
– Där har man inte en chans, säger Magnus Viebke, en av grundarna till det lokala bryggeriet.
Patent- och registreringsverket hittade fyra varumärkesregistreringar som ägs av Coca cola och som innehåller namnet Bjäre. De härstammar från AB Bjäre industrier som tidigare producerade frukt och konserver i Förslövsholm.
I varumärkesregistreringarna ingår en hel uppsättning olika varugrupper som alltså bara Coca cola får använda i kombination med namnet Bjäre. Bland varorna finns bland annat färska grönsaker, djupfrysta grönsaker, sylt, saft, ägg, mjölk, oljor, kaffe, te, ris, mjöl, bröd, glass, honung, sirap, bakpulver, salt, senap, såser och is.
En varumärkesgrupp som också ingår är öl. Och eftersom Coca cola har ägt rättigheterna till kombinationen Bjäre och öl sedan 1997 var bryggeriet Båstad öl långt efter på samma boll. Även om Coca cola inte tillverkar någon öl med det namnet kan ingen annan registrera varumärket.
Men Båstad öl gav sig inte. De överklagade till Patentbesvärsrätten och påpekade det självklara, nämligen att Bjäre också är en plats på jorden och att ordet Bjäre borde kunna användas av lokala producenter som en ursprungsbeteckning.
– Vi har hela tiden hävdat att du inte kan ta patent på orten eller platsen. Då kan du inte heta Båstad gräv eller Bjäre trädgård eller vad som helst. Det är många som faller inom den här ramen, säger Magnus Viebke.
Patentbesvärsrätten menar dock att ursprungsbeteckning är något annat och att Bjäre pils under alla omständigheter blir för likt en imaginär Coca cola-öl med namnet Bjäre. Rätten avslår därför överklagan.
Men trots det kommer bryggeriet enligt Magnus Viebke att även i fortsättningen skriva Bjäre pils på sina flaskor. Däremot måste de enligt honom vara tydliga med att påpeka att det är ursprunget som avses.
– Vi får använda namnet, men vi får aldrig använda det som varumärke. Det är därför vi måste skriva "färsköl producerat på Bjäre av Båstad öl" på etiketterna.
I dagsläget använder Coca cola varumärket Bjäre enbart för en produkt – den påsk- och julmust som sedan 2004 tillverkas i Haninge utanför Stockholm.

AB Bjäre industrier

AB Bjäre industrier startade 1942 i Förslövsholm utanför dagens Förslöv, men flyttade 1946 till Karpalund utanför Kristianstad. Företaget tillverkade äppelmos, sylt, saft, drycker, djupfrysta grönsaker, bär, fisk och burkpotatis.
1971 fusionerades bolaget med Blå band produkter och saft- och syltverksamheten lades så småningom ner. Kvar blev dryckerna med flaggskeppet Mer.
1985 fusionerades bolaget med Falken bryggerier och bildade tillsammans Falcon AB.
1997 köpte Coca cola varumärket Bjäre.
Källa: Regionmuseet Kristianstad, mathistoria.blogg.se
Gå till toppen