Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anette Olzon på egen hand

Mitt under en pågående världsturné fick Anette Olzon sparken från metalbandet Nightwish. Nu berättar hon om chocken och sorgen, vägen tillbaka och nya soloalbumet "Shine".

Anette Olzon pustar ut när hon möter upp på Dunkers kulturhus. Ettåringen där hemma har börjat få sina kindtänder.
– Han låter en hel del, säger hon med ett leende.
Hon har mer att le åt. "Shine" har redan uppmärksammats med flera recensioner på olika nätsajter. Och omdömena är minst sagt strålande. Med beröm både för starka låtar och hennes melankoliska stämma.
Anette Olzon började jobba med plattan för mer än fyra år sedan. Låtarna har hon skrivit tillsammans med Johan Glössner och Stefan Örn (som var med och skrev Azerbajdzjans vinnarlåt "Running scared" i Eurovision Song Contest 2011). Trion fick kontakt via "Idol".
– Jag satt och kollade på programmet och tyckte att Anders Bagge verkade trevlig och sympatisk. Han skulle jag vilja jobba med. Min manager ordnade ett möte och förutom Anders fick jag även träffa Johan och Stefan och det klickade direkt mellan oss.
De första inspelningarna gjordes i Anders Bagges studio på Ekerö. De blev så bra att alla låtar på plattan, utom en, består av Anettes leadsång från demoinspelningarna.
Det är en personlig platta. Vissa texter – som titelspåret "Shine" – betyder mycket för Anette. Det är en antimobbningslåt med budskapet att inte låta sig tryckas ner. Utan stå upp för sig själv och lysa ändå. Anette var själv mobbad i skolan och har som vuxen föreläst om detta.
Är "Shine" en låt där den vuxna Anette sjunger till den unga Anette?
– Ja, det kan man säga. När man är mobbad som jag var i flera år, förminskar man sig själv och tror att det är fel på en.
– Jag har en son som är 13. Han är inte mobbad, men jag ser samma mekanismer. Att man tror att man måste passa in för att alla ska tycka om en. Men man kan inte bli älskad av alla. Fast det är det som är så svårt att få unga att förstå.
Anette Olzon hade som sångerska i Alyson Avenue gjort ett par plattor när hon 2007 fick platsen i Nightwish som ersättare för Tarja Turunen. Nightwish är ett finskt symfoniskt metalband. Det startades 1996 och fick sitt riktigt stora genombrott 2004 med albumet "Once" som sålde mer än en miljon exemplar bara i USA. Med Anette Olzon i bandet gjorde Nightwish "Dark passion play" som såldes i två miljoner exemplar och ledde till långa turnéer runt om i världen. Även uppföljaren "Imaginaerum" blev en stor framgång. Men just när allting verkade som bäst kom chockbeskedet. Efter en spelning i Salt Lake City, USA, 29 september 2012 skickade de övriga bandmedlemmarna ett mejl till Anettes manager med ett otvetydigt besked.
– Dom sparkade mig mitt i turnén, säger Anette Olzon.
Bakgrunden till beslutet var diskussioner om en Australien-turné. Anette kände att den skulle kollidera med hennes graviditet. Nightwish ville ta in en vikarie. Anette var tveksam till den lösningen. Men i stället för fortsatta diskussioner tog resten av bandet ett drastiskt beslut.
– Först blev jag jätteledsen. Jag gick ut från min buss och satte mig på trottoaren och grät. Dom andra i bandet såg att jag satt där, men ingen kom fram. Det berörde mig mest av allt. För det var så känslokallt.
Hon var deprimerad i ett halvår efteråt. Så fort hon läste något om Nightwish kom tårarna igen.
– Självkänslan åkte långt ner. Sen är jag extra känslig när jag är gravid. Det kan jag skylla lite av alla tårarna på.
Anettes mamma tyckte att dottern borde gå och prata med någon om det som hänt. Anette valde att tala ut i media i stället.
– Jag har accepterat det nu och att jag själv fick berätta har hjälpt. Att det inte var jag som lämnade, jag fick sparken.
För Anette var det viktigt att få visa sina känslor för omvärlden.
– Jag är stark som människa, men jag har rätt att vara ledsen. Det vanligaste är att man inte ska visa några känslor. Men sån är inte jag. Jag är ingen maskin.
Hon är också tacksam för tiden med Nightwish.
– Jag har sett världen. Jag har fått självförtroende och styrka. Det tar jag med mig.
– Det som är trist är att vi inte fått något riktigt avslut. De var trots allt mina vänner i flera år. Som det är nu har vi kommunicerat via managers och advokater.
Den senaste tiden har Anette Olzon promotat "Shine". Fast i tankarna är hon redan "på väg in i nästa platta". Samtidigt inser hon att en turné vore ett bra nästa steg.
–  Mitt bokningsbolag jobbar på det. Nu när jag är min egen chef måste jag se till att fixa en massa själv. Jag har varit bortskämd. Nightwish var som ett stort företag. Jag behövde bara komma med min lilla resväska och ställa mig vid micken och sjunga. Nu ska jag fixa bandmedlemmar, utrustning och allt sånt.
Men när det handlar om karriären kontra familjen finns det ingen tvekan.
– Jag kommer alltid att sjunga och spela in skivor. Men aldrig att jag lämnar min familj och reser runt 300 dagar om året.
– Jag älskar mina barn. Jag visste inte att jag skulle ha tre barn men nu blev det så och jag lever för dem.
Samtidigt måste förstås pengarna trilla in på kontot.
– Det är svårt med musiken i dag. Antingen får man ha den på hobbynivå och ett annat arbete vid sidan av. Då kanske man inte blir så stor att man säljer mycket skivor och kan åka ut på turné. Just nu vet jag inte var jag kommer att landa. Det beror på hur det här går. Om det inte går bra kommer jag att hamna på ett vanligt jobb. Så är det för många musiker.
– Jag skulle kanske kunna bli barnmorska. Det var det jag hade tänkt från början.

Lyssna på nya singeln

Gå till toppen