Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hitta rätt i rean året runt

Soffbytarkampanj, säsongsrea och extrapris till påsk. Prispressen må vara tuff för handeln, men för oss konsumenter råder guldläge året runt. Så länge du planerar - och ser upp för alla fällor.

Det reas mer än någonsin, men för att fynda på riktigt krävs planering. Ta reda på vad du verkligen behöver och bevaka prisutvecklingen via nätet. Bestäm i förväg vad en vinterjacka och dina nya sommarsandaler egentligen får kosta. Och framför allt - vänta med dyrare inköp. Det mesta går att hitta mycket billigare när säsongen lider mot sitt slut. Reor och priskampanjer avlöser varandra på löpande band, men du kan fortfarande pricka in klassiska reaperioder i kalendern.
– Möbelbranschen rensar alltid för att göra plats för nyheter. Vinterrean är stabil, och rean för trädgårdsmöbler kommer i slutet av sommaren, berättar Benny Öberg, ordförande för Möbelimportörernas branschorganisation.
I resebranschen gäller tillgång och efterfrågan, så passa på att åka på charter lite billigare när loven är över och barnen går i skolan. Har du tålamod i jakten på nya skidor och nya cykeln så finns det också tusenlappar att tjäna. Bit ihop och köp först när säsongen lider mot sitt slut.
Men mycket av handelns extrapriser styrs i dag också av väder och vind - och rådande konjunktur naturligtvis. Klassiska reor har dessutom börjat röra på sig, menar Lena Larsson, vd på HUI Research.
– De två senaste åren har vi sett att man rear redan före jul. Man väntar inte på mellandagarna.
Att det som kallas midseason sale, reor mitt i säsongen när sortimentet fortfarande är ganska nytt, börjar dyka upp här kan enligt Lena Larsson bero på att många utländska företag tagit med sig sina reamönster till svensk handel, främst inom kläder, skor och sport och fritid. Men ständiga extrapriser är inte alltid guld värt, påpekar hon, eftersom prispressade handlare knappast har lika lätt för att plocka hem de allra senaste varorna.
– De konsumenter som söker efter nyheter blir förmodligen inte så nöjda, säger hon.
Men visst finns det fina fynd att göra där ute. När du väl hittar ett erbjudande som känns svårt att motstå så gäller det dock att hålla huvudet kallt. Låt följande tre checkfrågor avgöra köpet, tipsar Ikanobankens familjeekonom Bodil Hallin.
– Behöver jag detta? Har jag råd? Och oavsett vad varan tidigare har kostat - är den värd sitt pris?
Fundera noga – och öppna bara plånboken om du verkligen kan svara ja på alla tre.
– För en del kan reasäsonger innebära att man handlar, trots att det inte var planerat från början, säger Bodil Hallin, som manar till eftertanke och tålamod. TT

Se upp för falska reor

Låt dig inte luras. Bara för att reaskylten hänger i skyltfönstret så är det inte säkert att det verkligen är rea. Här är regler som affärer måste leva upp till:
+ Det är inte tillåtet för butiker att ha ständiga reor. Det finns inga exakta regler, men enligt Marknadsdomstolen bör en rea pågå i några få veckor eller i högst två månader.
+ För att en affär ska få använda ordet rea i sin reklam ska:
...försäljningen ske under begränsad tid.
...priserna på de varor som reas vara väsentligt nedsatta.
...den vara som reas finnas i affärens vanliga sortiment.
Källa: Konsumentverket (TT)
Koll på intressanta extrapriser
Skapa en konstant reasäsong och få ständig koll hemma vid datorn. Här är familjekonom Bodil Hallins bästa tips:
+ Välj ut varor och företag som du tycker är särskilt intressanta och följ prisutvecklingen på nätet.
+ Lägg upp en mapp med utvalda outlet-sajter, rea-sajter och second-hand-sajter på ditt skrivbord.
+ Följ och leta enkelt efter bra priser digitalt - när du verkligen behöver varan. (TT)

Köpkalender – fynda månad för månad

Januari - Kläder, skor, elektronik. Reastart för möbler.

Februari - Bokrean startar.

Mars - Vintersportprylar reas vid säsongens slut.

April - Håll utkik efter priskampanjer i påsk.

Maj - Billigare resor innan skolavslutningen.

Juni - Sommarrea för kläder, skor och friluftsliv startar.

Juli - Sista minuten-resor till fyndpris kan dyka upp.

Augusti - Möbelrea från slutet av augusti.

September - Fynda trädgårdsmöbler. Vissa cykelhandlare rear utgående modeller.

Oktober- Viss säsongsrensning inom trädgård. Rea på höstlökar under senhöst.

November - Dröjer kyla och snö? Rea på vinterkläder.

December - Mellandagsrea på kläder, skor och hemelektronik.

Källa: (TT)

Gå till toppen