Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte fel att missa bruten nacke

Ingen gjorde fel när Åke Francke bröt nacken och fick vänta över en vecka på operation. Skadan missades eftersom sjukvården inte röntgade honom när han kom till akuten. "Man är liten i sådana här sammanhang", säger Åke Francke.

Svåra nacksmärtor efter ett fall i badrummet fick Åke Francke att söka läkarhjälp. Men trots remiss till röntgen blev han hemskickad efter en snabb undersökning. En tid senare konstaterades ett flertal frakturer i nacken. När HD träffade Åke Francke den 8 december förra året, knappt två månader efter operationen, hade han börjat komma tillbaka till ett normalt liv. Men både smärtor och yrsel påminde honom om vad han gått igenom. Samtidigt konstaterade han att "jag är naturligtvis innerligt tacksam för att jag slipper sitta i rullstol".
Åke Francke anmälde händelsen både till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu har avslutat ärendet.
Även om IVO är kritisk till att läkaren avstod från att röntga nacken för kunna göra en bedömning av patientens tillstånd, skriver beslutande enhetschef på IVO att "utredningen har inte säkerställt sådan oaktsamhet hos berörd läkare att det föranleder några ytterligare åtgärder".
I dag, när han läst beslutet från IVO, är Åke Francke både besviken och förbannad. Även om han inte är förvånad.
– De håller varandra om ryggen. Det är omöjligt att få rätt. Man är väldigt liten i sådana här sammanhang, säger han.
Han har svårt att förstå varför det inte blir någon påföljd för den läkare som skickade hem honom med svåra smärtor från den brutna nacken utan att röntga.
– Jag hade ju en remiss från min vårdcentral med mig. Det var en arbetsorder så det måste vara tjänstefel att strunta i den.
Häromdagen var Åke Francke på "slutbesiktning" på Skånes universitetssjukhus i Malmö där han blev opererad.
– Jag är mycket nöjd med vården jag har fått där. Nu sa läkaren att allt såg bra ut, säger han men tillägger att han inte känner sig riktigt färdig med händelsen.
– Jag vet att jag inte kan göra mer, men det känns bittert att det slutar så här.
Gå till toppen