Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malenhistoria först ut på vandring

På söndag ordnar Ingrid Persson Skog årets första guidade vandring för allmänheten. Först ut är Malen och dess intensiva historia som kur- och badort.

Malen har både en kort och en lång historia. Det säger Ingrid Persson Skog när hon förklarar vad hon kommer att prata om på söndag när hon genomför årets första guidade vandring för allmänheten.
– Det finns en hel drös bronsåldershögar här borta som talar om för oss att det har funnits människor här väldigt länge, säger hon.
Men det är främst Malens korta historia, den som handlar om brunnsdrickning och bad, som det kommer att handla om.
– 1885 fick Båstad sin järnvägsstation. Redan inom några år hade stationen 100 000 resande per år.
Det som följde var en snabb expansion av turismindustrin. Båstad var redan känt i turistkretsar och snart kom även Malen att bli populärt.
Under 1700-talet blev det trendigt i Brighton att bada i havet. Trenden kom till Båstad på 1830-talet, även om det dröjde innan turisterna släppte kanten på sina havsvattenfyllda kar inomhus och verkligen vågade doppa stjärten i havet.
– Man smällde upp en byggnad i närheten av där parkeringen nedanför bassängen ligger i dag, med varm- och kallbad. Vid invigningen i juni 1903 kunde man sitta och äta med utsikt över havet. Malens havsbad byggdes och man uppförde en vattenpaviljong.
Under den följande tiden samsades bad- och kurortsturismen.
– Man bodde här flera veckor åt gången och var uppe i svinottan för att dricka vatten. Sedan varvade man promenader och ännu mer vatten under dagen.
Medan Mölle blev känt som syndens näste med samkönade och hudblottande bad, marknadsförde sig Malen som ett ställe där man badade separat och i hemlighet.
Ingrid Persson Skog har guidat Båstadbor och turister i flera år. För tre och ett halvt år sedan sade hon upp sig från sin lärartjänst på Akademi Båstad och satsade helhjärtat på guidning, både för allmänheten i egen regi och på uppdrag åt företag och privatpersoner.
– Jag tyckte att livet var för kort för att inte guida mer, säger hon.
Söndagens guidning börjar klockan 14 vid brunnspaviljongen precis ovanför bassängen och pågår till 15.45. Biljetter för 120 kronor (60 kronor för barn personer som är 12–19 år och gratis för barn under 12) säljs på plats några minuter före guidningen.
Gå till toppen