Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Små åtgärder ska lyfta maten för äldre

En måltid är mycket mer än bara mat. Livsmedelsakademin vill med projektet måltidsglädje, som arrangerades på fredagen på Sofiero slottsrestaurang, höja statusen för de som jobbar med måltider för äldre.

– Vi vill sätta nya normer för måltider i offentlig regi där vi använder måltidsglädjen som en samlad kraft, säger Anna Teresia Berg, kommunikatör på Livsmedelsakademin.
På "Smaka på Skåne", som också ingår i projektet, talar man om att skapa en gemensam arena där olika yrkesgrupper ska inspirera varandra för att skapa glädje kring de måltider som serveras i skolan, på sjukhus och till äldre.
– Måltidsglädje bygger på en grundläggande, väl beprövad modell där vi ser måltiden som en helhet med möte, mat, miljö, atmosfär och styrning, säger Anna Teresia Berg.
Verksamheten är bred och omfattar även utveckling av nya livsmedel, offentlig upphandling, inköp, distribution och måltidsproduktion.
– De erfarenheter vi har samlat kring måltider i offentlig miljö under de senaste åren vidareutvecklar vi nu i två olika innovationspiloter inom äldreomsorgen och i sjukhusmiljö, säger hon.
På Sofiero på fredagen medverkade bland andra kocken och föredragshållaren Roy Blad, som är nyskapare inom konsistensanpassad mat.
– Man kan med nya metoder skapa konsistensanpassade varianter av nu uppskattade maträtter. På så vis kan även den som har svårt att tugga eller svälja njuta av exempelvis kycklingklubba utan hinder, säger han.
Gå till toppen