Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Berglärkor och fallna kvinnor

Under Landskronas jubilerumsår i fjol så gjorde Öresundsteaterns föreställning "Bara en berglärka" succé. Kvinnan bakom förlagan till pjäsen gästar Landskrona den 1 april.

Eva F Dahlgren kommer till Landskrona stadsbibliotek tisdagen den 1 april 2014 för att prata om sin bok "Fallna kvinnor".
När författaren arbetade med sin bok "Farfar var rasbiolog"fann hon ett fotoalbum med nakna kvinnor i rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala. Bilder av "undermåliga" kvinnor på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där landets prostituerade kvinnor spärrades in på 1920- och 30-talen.
Kvinnorna skulle gömmas undan och uppfostras. Men samtidigt drogs de fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och steriliseras så att de inte förökade sig. Samhället skulle gå under om det blev för mycket "bottensats".
Under Landskronas 600-årsjubileum ifjol så satte Öresundsteatern med Anders Kungsman som regissör upp föreställningen "Bara en berglärka" med Miriam Forsberg i huvudrollen på Citadellet. Föreställningen drog runt 4 000 besökare och bjöd på en skakande upplevelse.
Det handlar om kvinnor som alla tittade snett på, såg ner på eller kastade lystna blickar efter. Med anstaltsdirektörens egna ord:
"När en kvinna faller djupt, så faller hon djupare än en man. Men när hon är underbar finns det ingen som är så underbar som en kvinna." Nästan alla var internerade med hjälp av lösdriverilagen.
Efter denna lag dömdes de som var sysslolösa och drev omkring utan att söka arbete, samt de som "förer ett sådant lefnadssätt, att våda däraf uppstår för allmän säkerhet, ordning och sedlighet". Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnaden främst beror på en "psykisk störning" och "allmän social mindervärdighet".
"Fallna kvinnor" ger röst åt de dömda kvinnorna. Att ha suttit på Landskrona gav en stämpel för livet och de flesta återkom gång på gång.
Dahlgrens jakt på berättelsen om vilka dessa kvinnor var formar sig till ett skakande stycke kvinnohistoria. En skildring av ett skamfyllt och grymt försök att fostra dem till dugliga samhällsmedborgare.
Gå till toppen