Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Goda förhoppningar få tag i mordbrännare

Polisen tror sig veta vem som ligger bakom de tre bränderna i centrala Båstad. För Båstads GIF:s vaktmästare har det varit en tuff tid för att få ordning efter branden.

På kvällen den 9 mars brann det på tre platser i centrala Båstad – flera sopkärl vid Strandängsskolan, ett sopkärl intill Båstads GIF:s lokaler och en gräsbrand vid Drivan.
Nu har polisen, efter att i NST ha bett eventuella vittnen att höra av sig, goda förhoppningar om att kunna hitta de skyldiga.
– Vi har fått in lite tips och är relativt säkra på vem som ligger bakom, jag har stora förhoppningar om att vi löser det, säger Göran Johansson, utredare vid polisen i Båstad.
Vid Strandängsskolan och Drivan resulterade bränderna inte i några allvarligare skador. Men för Båstads GIF har den anlagda branden fått stora konsekvenser.
Branden började i ett sopkärl som stod intill föreningens lagerbyggnad. Precis bakom sopkärlet fanns en tilluftsventil, som gjorde att lågorna spred sig in i byggnaden. När räddningstjänst kom till platsen fick de riva bort en stor del av plåten på utsidan för att komma åt att släcka i isoleringen.
Roger Ebefors, Båstads GIF:s vaktmästare, är den som till stor del fått tackla konsekvenserna.
– Nu spinner det på, de har börjat med byggnaden, men det har varit ett väldigt segt scenario. Jag har försökt skriva upp allt som fanns där inne som är förstört men hela tiden upptäcker man att det saknas andra grejor som man måste ringa och beställa eller köra och handla, säger han.
I stort sett hela byggnaden är rökskadad. Minibussen, gräsklipparna och alla andra verktyg är täckta av sot.
– Vi har gjort ett provisoriskt lunchrum och kontor i pannrummet åt mig. Det är segt, men visst, det fungerar.
Själva saneringen har ännu inte påbörjats och det är oklart hur lång tid den kommer att ta. Roger Ebefors berättar att hanteringen av branden har tagit en stor del av hans tid de senaste veckorna.
– Jag är anställd på halvtid och normalt sett är det svårt att få tiden att räcka till. Plötsligt har jag blivit tvungen att hantera det här också.
Förutom arbete kommer föreningen med stor sannolikhet att drabbas ekonomiskt. De har försäkring, men alla saker som tagit skada i branden var inte nya och försäkringsbolaget kommer att göra åldersavdrag.
Roger Ebefors är lättad över att polisen verkar vara nära att få tag i de som tänt på.
– Framför allt kan det fungera som varning för andra som är ute på sånt här bus, för det är egentligen ett bus som har gått över styr. De räknade väl inte med att det fanns en ventil precis bakom sopkärlet, säger han.
Gå till toppen