Landskrona

Ny fabrik till staden i vinden

Augusti 2015 tillför ett nytt stort industriföretag liv och rörelse till Varvsudden. Då startar produktionen av vindkraftstorn i gamla hallar och under nya tak.

Thomas Abrahamsson, VD för Enercon Windtower Production (EWP), känner att man hamnar i sitt rätta element på Varvsudden i Landskrona. Malmö stad har länge velat få bort EWP:s tillverkning av vindkraftstorn och generatordelar från det nuvarande läget i Malmös Västra hamnen.
– Vi blev mer och mer inlåsta av hotell och bostäder. Här känner vi inte samma hot som i Malmö, här ska förbli industriområde de närmaste årtiondena, säger Thomas Abrahamsson.
Å andra sidan finns även i Landskrona visioner om att låta bostäderna krypa närmare varvet, i anslutning till en ny Öresundsförbindelse.
– Det är långsiktigt, kanske generationer framåt. Köpenhamnsförbindelsen skulle gå under jord, och inte påverka detta, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande.
EWP har förhandlat med OHI, Oresund Heavy Industries, en tid om att flytta till Varvsudden. Men det var först nyligen koncernen Enercon, som EWP tillhör, bestämde sig för att fortsätta med produktion i norra Europa, och skrev hyresavtal med OHI. Fram tills ifjol fanns också långt gångna planer på en ny fabrik i Ystad.
– Etableringen är ett bevis för Landskronas konkurrenskraftiga läge. Det var oerhört viktigt att detta kunde stanna kvar i Skåne, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) vid en pressvisning av lokalerna.
Augusti 2015 ska produktionen vara igång i två nu tomma skrovhallar, samt på en yta som ska få tak.
– Den stora förändringen är att all tillverkning sker inomhus, ett lyft för arbetsmiljön. Och så blir det en sammanhållen produktionslinje, istället för att som idag behöva köra mellan olika verkstadshallar i Malmö, säger Thomas Abrahamsson.
En annan fördel är att man kommer närmare med djupgående båt.
Några nyanställningar väntas inte – i alla fall inte till en början. De flesta av EWP:s 200 anställda väntas följa med till Landskrona, enligt Thomas Abrahamsson:
– De flesta är positiva, och lättade. Det har funnits en oro över att förlora jobben.
Sammanlagt kommer EWP att hyra 60 000 kvadratmeter, knappt hälften inomhus. Det blir alltså en rätt stor del av de 200 000 kvadratmeter mark OHI äger.
– Vårt mål har varit att bygga upp ett marint centrum, och det här kommer tillföra ännu mer liv och rörelse till området, säger Jonas Hansson, VD för OHI.
Dessutom kommer en lärlingsskola att invigas på varvsområdet hösten 2015, som ett samarbete mellan OHI och Landskrona stad.
Totalt arbetar 700 personer i 17 företag på Varvsudden, varav hälften för OHI. Till detta kommer alltså de 200 anställda på EWP, som kommer att bli den näst största aktören.
Gå till toppen