Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avhopp sätter KD på avbytarbänk

Kristdemokraterna har förlorat sitt inflytande i fullmäktige och kommunstyrelsen. Anledningen är att partiets ordförande gått till allianskollegan Moderaterna, men behållit sina förtroendeuppdrag.

Torgny Brenton lämnar KD men behåller uppdragen.Bild: Mats Roslund HD/NST
Kristdemokraterna har blivit ordentligt undanskuffade från den lokala politiken. De har inte längre någon representant i fullmäktige eller i kommunstyrelsen. Därmed har de plötsligt blivit ett marginalparti med begränsade möjligheter att påverka de beslut som fattas i kommunen.
Att partiet hamnat på avbytarbänken är ett resultat av att partiets ordförande, Torgny Brenton, har hoppat av och gått till Moderaterna.
Han satt nämligen på KD:s enda plats i fullmäktige och KD:s enda plats i kommunstyrelsen. Där sitter han förvisso kvar, men i fullmäktige som politisk vilde och i kommunstyrelsen som moderat.
– KD fick ett mandat 2010 och nu har vi ingen representation alls i fullmäktige. Det tycker jag är konstigt, säger Ingrid Edgarsdotter, styrelseledamot.
Hon hade helst sett att Torgny Brenton lämnade sin plats i fullmäktige, men någon möjlighet att få bort honom har hon inte, eftersom platsen är personligt tilldelad.
Hon hade också hoppats på en annan lösning i kommunstyrelsen, vilket inte är fullt lika omöjligt. Hur platserna i kommunstyrelsen fördelas är nämligen en förhandlingsfråga mellan politikerna.
Efter valet 2010 fick KD en av Moderaternas platser i kommunstyrelsen i samband med att de anslöt sig till alliansen. Ett mandat som de nu alltså har förlorat till sin allianskollega.
Kerstin Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att Moderaterna har varit i kontakt med KD för att prata om mandatfördelningen i kommunstyrelsen, men att de hittills inte fått något besked.
– Vi väntar på att de ska återkomma för att diskutera vårt framtida samarbete. Vi har ju ett avtal och det gäller. Det får vara så här tills vi har diskuterat saken, säger hon.
Ingrid Edgarsdotter tycker inte att det känns helt bekvämt att Moderaterna har agerat som de gjort.
– Det hette att vi gick in i allians efter valet, en allians som jag inte har varit så jätteglad för. Nu har jag blivit tillfrågad av Moderaterna och Folkpartiet hur vi ser på det här, men det verkar som att de har agerat utan att bry sig om vilket svar de ska få. Om man tänker att KD sitter kvar i alliansen, vilket är ett scenario, så blir ju hela alliansen än konstigare. Mandaten var ju märkta med KD, säger hon.
Torgny Brenton, som även sitter i valberedningen och som ersättare i ekonomiutskottet, ser inga problem med att byta parti och sitta kvar. Han har inga tankar på att avsäga sig sina uppdrag.
– Det finns väl något slags skäl till att man är personligt tilldelad platsen i fullmäktige. Även platsen i kommunstyrelsen är tilldelad mig personligen och genom val i fullmäktige. Det kan bara ändras genom att jag avgår frivilligt eller genom att hela kommunstyrelsen avgår. I så fall har de på något sätt sagt att jag inte sköter mig, säger han.
Gå till toppen