Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knut Jöns kan gå i konkurs i dag

I dag beslutar Helsingborgs tingsrätt om företaget bakom Knut Jöns ska försättas i konkurs. Skulderna uppgår till nästan en halv miljon kronor. Företaget har redan vräkts från Café Continental.

Sedan 1930 har det funnits kafé i Continentalhuset. När Knut Jöns inte har kunnat betala sin hyra får fastighetsägaren leta nya företagare som vill driva kaféet vidare.Bild: Mats Roslund HD/NST
Den senaste tiden har vi skrivit flera gånger om bageriet Knut Jöns. I juli om att miljöavdelningen krävde en storstädning, i februari om att Anticimex hittat en råtta, att miljöavdelningen beslutade om saluförbud, att det finns en ekobrottsling i bakgrunden, att skatteskulderna växer och att Arbetsmiljöverket kritiserar bageriet.
I dag beslutar Helsingborgs tingsrätt om bolaget bakom Knut Jöns, Sjöstrand & Wastesson bageri AB, ska försättas i konkurs.
Det är ägaren till den fastighet där Knut Jöns inrymmer sitt bageri som har ansökt om konkurs. Enligt ansökan har företaget inte betalat hyran för januari eller februari.
Om bolaget inte försätts i konkurs i dag, finns ytterligare en konkursförhandling inplanerad. Företaget har nämligen även skulder till staten. Enligt Skatteverkets konkursansökan handlar det om skatteskulder på 485 475 kronor.
Kronofogden har konstaterat att företaget inte har tillräckliga tillgångar för att betala skatteskulden. Det är därför Skatteverkets bedömning att bolaget måste försättas i konkurs.
Fastighetsägaren och Skatteverket är inte de enda som har blivit utan pengar. Sammanlagt har Kronofogden 12 pågående ärenden om betalningsförelägganden, dit leverantörer vänt sig för att få hjälp att driva in vad bolaget är skyldigt.
Ytterligare sex betalningsförelägganden har Kronofogden redan behandlat och slagit fast om det finns en skuld eller inte.
Den sammanlagda skuldsumman var på tisdagen 492 012 kronor.
En av dem som fått sitt krav på pengar fastställt är Christer Nordh, ägare till den fastighet där Café Continental är inrymt. Lokalen har de senaste åren hyrts av Knut Jöns-bolaget Sjöstrand & Wastesson bageri AB.
Problemen med hyran uppstod i december och han har inte fått full betalning för första kvartalet. I februari vände sig Christer Nordh till Kronofogden för att få skulden fastställd och rätt att vräka sina hyresgäster.
– Förra fredagen fick jag utslag från Kronofogden att de inte har någon hyresrätt kvar. De skulle omgående flytta sina inventarier eftersom de inte har betalat sin kvarvarande skuld, säger Christer Nordh.
I måndags förra veckan slog Café Continental igen sin dörr. Fastighetsägaren har hängt upp en enkel skylt i kaféets fönster där han söker nya hyresgäster till den anrika lokal som sedan 1930 inrymt kafé.
Han uppger att ett tiotal personer har hört av sig och visat intresse av att hyra lokalen. De flesta är intresserade av att driva kafé, vilket rimmar gott med de förhoppningar som Christer Nordh och hans hustru, tillika delägare i fastigheten, har.
– Det är min svärfars mor som byggde det här huset en gång i tiden, så svärfar är uppväxt här. Han drev det också som bagare och konditor tills han gick i pension.
När de nya hyresgästerna i så fall kan flytta in är oklart. Först måste Christer Nordh få ut de gamla.
– Om de inte flyttar sina grejor frivilligt, måste jag ha hjälp av Kronofogden, säger han.
Gå till toppen