Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Padelbana kräver inget bygglov

Det behövs inget bygglov för att anlägga padelbanor. Det beskedet lämnar bygglovsavdelningen efter att ha varit i kontakt med Boverket. På onsdag diskuterar politikerna en placering i Badhusparken.

Sedan sommaren 2011 har den nu nerplockade padelbanan legat på Stejleplatsen med tillfälligt bygglov.
Padelbanan har vållat intensiva diskussioner, inte minst eftersom den varit placerad på mark som enligt detaljplanen är avsedd för hamnrelaterad verksamhet.
Nu visar det sig att allt snack om bygglov har varit helt i onödan. Padelbanor behöver nämligen inget bygglov alls.
– Det finns inget tak, därför är det ingen byggnad och därmed behöver den inget bygglov, säger Marie Axberg Fagerlind, bygglovshandläggare.
Beskedet kommer efter att kommunen har varit i kontakt med Boverket för att förhöra sig om saken.
För padelklubben är det ingen nyhet.
– Det är precis vad vi har konstaterat tidigare efter att själva ha varit i kontakt med Boverket, säger Daniel Niklasson, ordförande i Båstad padelklubb.
Han säger att beskedet är positivt, men tycker att det är synd att hanteringen av en ny placering har dragit ut på tiden.
– Vi går miste om mycket ekonomiskt och medlemmarna börjar tröttna.
Men trots att kommunen kommit fram till att det inte krävs bygglov är det långt från klart att det i framtiden går att spela padel i Badhusparken där padelklubben vill anlägga en ny bana.
Marken ägs av kommunen och frågan ska upp på kommunstyrelsens möte på onsdag. För att få bygga krävs ett markupplåtelseavtal mellan kommunen och klubben.
– Får vi ett ja kan vi slänga upp en bana relativt fort. Vi har redan börjat kontakta leverantörer, men jag vågar egentligen inte hoppas på något före onsdag, säger Daniel Niklasson.
Betongkonstruktionen och asfaltbeläggningen på Stejleplatsen, där den gamla padelbanan låg, finns kvar. Enligt Marie Axberg Fagerlind krävs inget bygglov för den.
– Saker som har sin högsta punkt i marknivå behöver inget lov, säger hon.
Har hela biten med bygglov de senaste åren varit helt förgäves?
– Både och. Man kan inte bara klämma upp en padelbana ändå. Det lyder inte under plan- och bygglagen, men man måste ha upplåtelseavtal. Sedan måste man se till att man inte skapar en situation där grannar blir störda, säger Marie Axberg Fagerlind.
I nuläget finns en obehandlad bygglovsansökan om padelbana något söderut på Stejleplatsen. Det finns också en obehandlad ansökan om att bygga två banor vid Båstad sportcenter.
– De har ännu inte fått erbjudande om att dra tillbaka sina lovansökningar. Först ska ärendet upp på kommunstyrelsen, säger Marie Axberg Fagerlind.
Gå till toppen