Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anställda får inte ut sin lön

De anställda på Knut Jöns har inte fått sin lön för mars och konkursen lurar runt hörnet. För de officiella företrädarna är det inte första gången som de är involverade i företag som går snett.

Bild: Mats Roslund HD/NST
På onsdag väntar konkursförhandling för bolaget bakom Knut Jöns. Företaget är skyldigt staten flera hundra tusen kronor för uteblivna skatter och arbetsgivaravgifter. I början av mars var summan nästan en halv miljon kronor.
För företagets ena officiella företrädare, en man i 60-årsåldern, är det inte första konkursen.
Under 2012 och 2013 satt han i styrelsen för tre konkursade bolag. Ytterligare två bolag, båda i bageribranschen, förlorade sin F-skattsedel på grund av bristande redovisning eller betalning.
I de två bolag som fått sin F-skattsedel återkallad har även Knut Jöns andra officiella företrädare, en man i 25-årsåldern, suttit i styrelsen.
Vi har tidigare berättat hur anställda sett högarna med obetalda fakturor växa på Knut Jöns. Hos Kronofogden finns i nuläget nio aktuella betalningsförelägganden och den 20 februari miste bolaget sin F-skattsedel.
NST har varit i kontakt med flera personer som har insyn i verksamheten. De berättar att leverantörer har dragit öron åt sig eftersom de inte får betalt. De berättar också att det har varit problem med löneutbetalningarna under en lång tid. Flera av de anställda ska inte ha fått någon lön alls för den senaste månaden.
– Vi är utan pengar nu. De som är kvar jobbar ändå, annars blir det arbetsvägran, säger en av de som NST pratat med.
Flera personer ska ha sagt upp sig de senaste månaderna. Av de som blivit anställda sedan de nya ägarna tog över i våras har flera personer efterfrågat anställningsbevis, men aldrig fått det. Några ska ha fått svarta löner direkt i handen.
Någon bokföring ska enligt de personer som NST pratat med inte finnas sedan slutet av förra året.
– På kvällen kommer de och räknar pengarna, sedan tar de dem med sig. Det är ingen som vet hur mycket det handlar om och vad som händer med dem, säger en av personerna.
I början av hösten ska personalen ha blivit medveten om att företaget stod inför bekymmer. Då ska nämligen kassan ha varit tom. Därefter har tecknen på problemen blivit allt tydligare.
Nyligen ska till och med telefonen ha tystnat och elen ha slocknat. Elavtalet ska därefter ha tecknats via ett annat bolag.
Vi har tidigare skrivit att det i bakgrunden finns en person som dömdes för ekonomisk brottslighet i en större härva 2009. Han dömdes också för grovt skattebrott efter att ha undanhållit staten en och en halv miljon kronor i konditoribranschen. Han ska också ha anstiftat ett utpressningsförsök mot en affärskontakt. I dag har han näringsförbud.
Enligt de personer som NST pratat med är han högst närvarande i Knut Jöns verksamhet.
– Enligt ägaren är han driftansvarig. Han har hand om allt. Han är en av dem som hämtar kassan på kvällen, säger en av personerna.
Han ska även ha skött fakturabetalningar, anställningar och schemafrågor.
De personer som NST pratat med har också hittat en rad andra saker som är märkliga. Som att all personal inte är anställd i samma bolag.
De menar också att inventarierna har förts över på ett annat bolag för att inte kunna utmätas vid en konkurs, vilket skulle betyda att möjligheterna för leverantörer och anställda att få ut sina pengar är begränsade.
Personalen har varit i kontakt med de två fackförbund som är aktuella, Handels samt Hotell- och restaurangfacket.
Gå till toppen