Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtalad för kärnexperiment i köket

En 33-årig man kokade ihop radioaktiva ämnen på spisen i ett försök att åstadkomma en kärnreaktion hemma i köket i en lägenhet i Ängelholm. Nu åtalas han för brott mot strålskyddslagen. Han har också tillverkat ricin, ett kemiskt stridsmedel, och abrin, som är ett biologiskt stridsmedel.
Richard Handl är uppvuxen i Vejbystrand och flyttade till Ängelholm med sin mamma när han var sexton år.Bild: Mats Roslund HD/NST
Kammaråklagare Lars Magnusson lämnade in stämningsansökan till Helsingborgs tingsrätt på torsdagen. Han framhåller att avsikten inte tycks ha varit att skada andra människor.
— Han gjorde det för att se om det gick, säger åklagaren till TT.
Men det hade kunnat sluta illa. De båda stridsmedlen som mannen tillverkade skulle potentiellt kunna döda "hundratals personer", enligt åklagaren.
Mannen kontaktade själv Strålsäkerhetsmyndigheten när experimentet gick snett och han medger de faktiska omständigheterna.
Gå till toppen