Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen förbereder för eventuell skolstängning

Båstadhem har undersökt om det finns mögel i Backaskolan och Skogsbyns förskola. Om svaret är ja kan båda komma att stänga redan på fredagen.

Backaskolan är en av två skolor som kan tvingas stänga på grund av mögel.Bild: Mats Roslund HD/NST
Att det är något fel på lokalerna i Backaskolan och Skogsbyns förskola är det många som har misstänkt länge.
Vi har tidigare skrivit om fuktproblemen på Skogsbyns förskola, där det vid flera tillfällen och under flera år regnat in. Även på Backaskolan har personal och elever klagat på mögellukt.
Nu har skolmiljön hamnat i ett kritiskt läge, som eventuellt kan stänga skolorna med omedelbar verkan.
Den senaste tiden har Båstadhem, som förvaltar lokalerna, tagit prover på väggar, syllar och luft. Syftet är att få svar på om där finns mögel.
– När det luktar som de har beskrivit måste det vara någonting som inte är bra, säger Birgitte Dahlin, kommunens skolchef.
I slutet av denna vecka väntas besked på om proverna innehåller mögel. Ännu vid 16.30 på torsdagen hade inget besked kommit.
Under hela torsdagen satt skolchefen och rektorerna för Backaskolan och Skogsbyns förskola i möte. Syftet var att förbereda en lösning om svaret på Båstadhems prover skulle vara det värsta.
– Jag är väldigt mån om att barnen ska vistas i en bra miljö. Därför lägger vi upp en plan som vi kan använda om vi får bekräftat att det är mögel, säger Birgitta Dahlin.
Planen går först och främst ut på att barnen inte ska vistas i de drabbade lokalerna. Därför kommer skolorna att stänga omedelbart.
– Vi är inte klara än med planen, men vi måste vara klara i kväll, sa Birgitte Dahlin på torsdagseftermiddagen.
Sammanlagt rör det sig om 150 barn som i så fall måste utrymmas. Var de ska husera i stället är oklart, men diskuterades på mötet under torsdagen. Ambitionen var att hitta en lösning som kan tas i bruk redan på måndag.
Det diskuterades även hur man ska agera om det kommer ett mögelbesked under fredagen medan barnen befinner sig i skolan.
– Vi kan inte bara skicka hem dem hur som helst. Föräldrarna måste kunna ta hand om dem i så fall, säger Birgitte Dahlin.
Under onsdagen lade Båstads kommun ut ett meddelande på sin webbplats om förberedelserna inför en eventuell stängning.
Enligt Birgitta Sjöberg, kommunens kommunikatör, var det för att vara förberedda.
– När vi får rapporterna vet vi vad vi har att handskas med. Om det är så att det är värsta scenario vill vi vara beredda, säger hon.
Redan för elva år sedan togs problemen med fuktskador och mögellukt på Skogsbyns förskola upp på skyddsronder. Därefter har yttertaket lagats, men lukten fortsatt.
Varför har det gått så lång tid?
– Man har gjort åtgärder där tidigare och jag utgår från att det var åtgärder som man ansåg skulle lösa problemen. Men det var kanske inte rätt lösning eftersom problemen har fortsatt, säger Birgitte Dahlin.
Enligt kommunen kommer föräldrar att informeras om läget genom informationssystemet Edwise och via kommunens webbplats. De kommer även att få brev och eventuellt kallas till informationsmöten.
Gå till toppen