Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tillverkade kemiska stridsmedel i köket

33-åringen ville utlösa en kärnreaktion i sitt eget kök. Men hade också dödliga gifter på köksbänken. Ett av dem hade kunnat döda mer än 100 människor.

Den 20 juli 2011 slog polisen ihop med Statens strålskyddsmyndighet till mot en lägenhet i centrala Ängelholm. Poliserna hade gasmasker på. Personalen från strålskyddsmyndigheten hade heltäckande skyddsdräkter och geigermätare i högsta hugg. Detta för att vara beredd på alla eventualiteter sedan en 33-årig ängelholmare ställt frågor direkt till strålskyddsmyndigheten om man fick göra reaktorexperiment i sitt eget kök.
– Strålskyddsmyndigheten gjorde en analys av vad han hade kokat och gjorde bedömningen att de måste titta på det. Vi blev mycket förvånande när de hörde av sig till oss, säger Thomy Hjorthagen, polisens utredare.
Om reaktorexperimentet med radioaktiva substanser som 33-åringen hade fått ifrån rökdetektorer var en stor överraskning, blev andra fynd i hans lägenhet en ännu större. Förutom radioaktiva ämnen hittades nämligen gifterna ricin och abrin samt salpetersyra. Dessutom fanns ett antal polisuniformer i hans ägo.
– Det här hände kort efter att Beiring Breivik hade härjat så det blev ju lite uppstressat läge, berättar Thomy Hjorthagen.
De gifter som hittades var så farliga att Statens kriminaltekniska laboratorium inte kunde analysera dem. Istället fick Försvarets forskningsinstitut kopplas in. De radioaktiva ämnena ligger numera på ett slutförvar i Studsvik.
Enligt utredningen var det inga större giftmängder som hittades på köksbänken. Det handlar om 10 milliter abrin och 20 milliliter ricin. Men de var desto farligare.
– Vi pratar om ytterst potenta gifter. Bara abrinet hade kunnat döda mer än 100 människor. Abrin är det gift som användes av KGB vid det så kallade paraplymordet i London, säger Thomy Hjorthagen.
Som tidningen tidigare berättat var han i färd med att tillverka en kärnreaktor. 33-åringen har också berättat i förhör att ett av hans experiment ledde till en explosion i hans kök. Detta ser polisen mycket allvarligt på.
– Han har också tillverkat gifterna i sitt kök. Det är ju inte alls bra med tanke på att det handlar om ett flerfamiljshus. Han har också själv berättat i förhör att han blivit påverkad när han har stått och kokt.
På torsdagen väckte miljöåklagare Lars Magnusson åtal för två fall av brott mot strålskyddslagen. För gifttillverkningen åtalas han för olovlig befattning med kemiska vapen samt brott mot lagen om krigsmaterial. Mannen har själv berättat att han ägnat sig åt framställande av gifter under fem månaders tid. Alltihop faller dessutom under miljöbalken som otillåten miljöverksamhet.
I polisförhör erkänner 33-åringen alltihop. Han säger att han varit intresserad av kemiska och fysiska experiment sen tonåren.
– Jag försökte koka ihop lite grejer för att se om strålningen ändrades, säger han i förhör.
För egen del tänkte han aldrig på att det kunde vara farligt för hans grannar.
33-åringen erkänner även gifttillverkningen och säger att detta var en frukt av hans "fascinerande intresse för farliga saker". Men han visste inte att det var olagligt. Däremot kände han till hur extremt farliga produkterna var. Trots det hade han endast ett munskydd och plasthandskar på sig när han tillverkade dem.
– Det har inte framkommit något som tyder på att han hade tänkt använda gifterna, säger Thomy Hjorthagen.
Utredningen har dragit ut på tiden, mycket beroende på att det rör sig om militära saker.
– Vi har fått kontakta inspektionen för strategiska produkter och fått deras tillstånd att väcka åtal. Det har tagit sin tid.
När rättegången mot honom kommer att äga rum är inte bestämt. Han riskerar fängelse om han döms.
Gå till toppen