Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fläta till rabatten

Det är vår och dags att röja i trädgården. Passa på att använda borttaget sly till att fläta fina rabattkanter med. Ett roligt och kreativt nöje.

Rabattkanter är bra att ha för att hålla jord och växter på plats, men att köpa färdiga kanter är ofta dyrt, särskilt de snygga stålkanterna. Så varför inte fläta egna av sly? Det ser levande ut, smälter in fint i naturen och ger en gammaldags känsla - tekniken var vanlig förr i tiden. Att det inte kostar någonting är en bonus.
Under tidig vår är många i full gång med att röja bort sly och beskära sina träd. Kvistarna hamnar ofta på majbrasan eller återvinningscentralen. Ta vara på dem i stället. Alldeles för mycket prima växtmaterial slängs i onödan, när vi borde använda det som byggmaterial eller klippa ned det och lägga det på komposten.
Det går åt ganska mycket sly, så fråga gärna grannarna om du kan ta hand om även deras, eller leta runt i rishögar. Långa vattenskott från fruktträd är exempelvis utmärkta att använda, de är ofta raka.
När man väl har samlat in materialet går kanterna snabbt att bygga. Har man inte tillgång till sly och grenar kan man köpa pilslanor. Då blir det inte så billigt längre, men det positiva är att de är mjuka, raka kvistar som är smidiga att fläta.
Efter några år kan du behöva byta ut kvistar som har förmultnat eller spruckit. För att förlänga livslängden på kanterna kan du använda armeringsjärn i stället för grenar till pålar i marken.
Vidjorna är lättast att arbeta med när de är färska, och de håller sig mjuka i en vecka ungefär. Förvara dem skuggigt och fuktigt så torkar de inte lika snabbt.
Grenarnas böjlighet gör att det går att skapa alla möjliga former av dem. Det är en egenskap som få andra kantmaterial har. Har du redan kanter så du klarar dig? Släpp loss kreativiteten och fläta en kompost, ett staket, växtstöd eller spaljéer!

Fläta kanter - så gör du:

Material:

+Mängder av sly, så långa och raka vidjor som möjligt.

+Sekatörer, en för mindre kvistar och en kraftfull för grövre grenar.

+Gummiklubba.

+Måttband/måttstock.

+Bark- eller markduk.

+Sax.
1. Leta kvistar, gärna så raka och långa som möjligt. Du behöver två typer, dels grövre grenar som kan bli pålar, dels långa vidjor.
2. Klipp till vidjorna. Försök att göra dem så långa som möjligt. Ta bort alla små sidokvistar.
3. Tänk ut hur höga dina kanter ska vara. Lägg till 20-30 centimeter, den del som slås ned i marken, så får du ett bra pålmått. Gör en referenspåle som du mäter de andra mot så att de blir lika långa. Klipp pålarna på snedden i ena änden med en kraftfull sekatör, då blir de lättare att slå ned i marken.
4. Banka ned pålarna med en gummiklubba. Använd måttband för att få ett jämnt avstånd. Ju närmare de är varandra desto mer ökar spänningen, och ju längre ifrån desto mindre stabila blir kanterna.
5. Börja fläta med de långa vidjorna. För dem i sicksack mellan pålarna och tryck ned dem så att det blir tätt. Varannan vidja börjar du med från höger och varannan från vänster. Flera smala vidjor kan bindas från samma håll. Eftersom grenar är tjockare i ena änden är det bra att fläta från andra hållet också, annars blir kanten vekare i vissa partier. Låt vidjorna överlappa varandra över flera pålar så blir det mer stabilt.
6. Klipp till bark- eller markduken. Lägg på insidan av kanterna för att förhindra att jorden sipprar ut.
Gå till toppen