Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Jonas kartlade Tom Waits värld

Tom Waits är känd för att låtar med referenser till olika platser på jordklotet. Nu finns det en Tom Waits-karta på nätet. Skapad av Glumslövsbon Jonas Nordström.

"I was full of wonder when I left Murfreesboro, Now I am full of hollow on Maxwell street" (från låten "Pony") och "The downtown trains are full with all those Brooklyn girls" (från "Downtown train") är bara två exempel på Tom Waits förmåga att stoppa in små geografilektioner i sina sånger.
– Jag är med i en Tom Waits-maillista där vi började diskutera det här med en karta. Och jag jobbar ju med webbutveckling så det blev så att jag antog utmaningen, säger Jonas Nordström.
– Men då visste jag inte omfattningen av jobbet. Tom Waits har ju skrivit enormt många låtar där han nämner platser, städer och länder.
Jonas Nordström jobbade med kartan lite då och då, men uppskattar att det sammanlagt blev "en veckas jobb".
Han la upp kartan på nätet i februari och några tidningar och nätsajter uppmärksammade den. Men det riktigt stora genomslaget kom den 5 mars.
– Då la Tom Waits officiella Facebooksida upp en länk. Den dagen exploderade det. Jag hade 140 000 visningar på en dag, säger Jonas Nordström.
– Jag vet ju att det inte är Tom Waits själv som länkat, utan hans skivbolag. Men det kändes ändå som en liten trevlig klapp på axeln.
Jonas Nordström började lyssna på Tom Waits i slutet på 80-talet. Han har även sett honom live två gånger. I Stockholm 1999 och Paris 2008.
– Han brukar inte turnera särskilt ofta. Men det är en fantastisk låtskrivare och poet, säger Jonas.
Nu när det stora jobbet med kartan är klart återstår lite fixande i efterhand.
– Jag får reaktioner då och då från folk som påpekar att jag glömt en gata eller stad.
Länk till kartan.
Gå till toppen