Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mögelfynd stänger skolor

Resultaten från provtagningarna i Backaskolan och Skogsbyns förskola visar på mögel. Nu evakuerar kommunen skolorna. För Backaskolans elever innebär det en flytt till Västra Karup.

Backaskolan.Bild: Mats Roslund HD/NST
Det som personal och elever misstänkt i flera år stämmer. Det finns mögel i både Backaskolan i Grevie och på Skogsbyns förskola i Förslöv. Kommunen fick provresultaten på fredagseftermiddagen.
Enligt ett pressmeddelande från kommunen handlar det om "mikrobiell påväxt på golv, väggar och tak samt på vinden" i Backaskolan. På Skogsbyns förskola finns det "mikrobiell påväxt i den huskropp där försämrad luftkvalitet har upplevts".
Redan före provresultatet blev känt av kommunen hade Birgitte Dahlin, skolchef, beslutat att utrymma skolorna.
– I vilket fall som helst vill jag flytta verksamheten så att vi kan undersöka byggnaderna ordentligt, sa hon på fredagsförmiddagen.
Nu kommer en utförligare undersökning ta vid, utan elever närvarande. Birgitte Dahlin säger att det kommer att bli bökigt de närmaste veckorna, men att det till en början underlättas något av påsklovet kommande vecka.
Så här kommer eleverna att påverkas:
#På Backaskolan finns fritidsbarn under påsklovet. De flyttas till Västra Karups skola.
#Efter påsklovet finns även grundskoleelever på Backaskolan. De flyttas till Västra Karups skola.
#Backabyns förskola påverkas inte eftersom de är inrymda i en egen byggnad.
– Det kan bli en lyckad integrering på Västra Karups skola. Det är två småskolor med ganska små elevgrupper det handlar om, säger Birgitte Dahlin.
#På Skogsbyns förskola finns fyra avdelningar. Två av dem kommer under en kort period att flytta till lokaler på Förslövs skola som i dag huserar högstadieelever. Övriga två avdelningar berörs inte.
#Högstadieeleverna flyttar i sin tur till andra lokaler på Förslövs skola.
– När det gäller Skogsbyns förskola funderar jag på om vi ska evakuera hela förskolan till ersättningslokaler, det är bättre än att ha verksamheten utspridd. Vi tittar på lösningar med moduler.
Även biblioteken påverkas. Biblioteket i Grevie, som är inrymt i Backaskolan, flyttar till dess tidigare lokaler på Järnvägsgatan 7. När det kan öppna är oklart.
Biblioteket i Västra Karup, inrymt på skolan, stänger för att ge plats åt Grevieeleverna.
Birgitte Dahlin har två gånger tidigare föreslagit att Backaskolan ska läggas ner. Nu stänger hon skolan tillfälligt.
Backaskolan behöver omfattande renoveringar om den ska fungera som skola även framöver. Förutom fuktproblemen finns brister i brandsäkerheten och brister i tillgängligheten.
Har det förts diskussioner om att lägga ner Backaskolan för gott?
– När jag föreslog det tidigare var det utifrån ett rent ekonomiskt perspektiv och i ett större paket där man skulle ändra upptagningsområde. Sedan blev det inte så och det lägger jag mig inte i. Om politikerna i ekonomiutskottet begär underlag om en nerläggning i samband med det här kommer jag att ta fram det, men det har inte gjorts. I så fall har jag bara ett fokus och det är att elever i Båstads kommun ska få bra utbildning och ha bra lärmiljöer.
Båstads kommun lägger förhållandevis mycket pengar på sina skollokaler. En bov i dramat är att kommunen har många skolor med få elever.
Om kommunen är villig att pytsa in pengar i Backaskolans renovering eller om stängningen nu är ett förstadium till en permanent stängning väntas bli en politisk fråga.
Gå till toppen