Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vindmöllor vid Hyllinge oroar

Planer på en vindkraftspark väster om väg 110 skapar oro hos boende i Hyllinge. De ifrågasätter också varför kommunen inte agerat mot de sex vindmöllor

Sedan några år tillbaka har det funnits planer på att bygga en mindre vindkraftspark strax väster om väg 110 vid Hyllinge handelsområde. Bakom planerna står Öresundskraft och Peab energi som vill bygga sex vindkraftverk Enligt planerna ska de placeras på Rosendals, Lydinges och Marielunds ägor, vilka allihop befinner sig inom Helsingborgs stads gränser.
När planerna presenterades för Helsingborgs stad, Åstorps och Bjuvs kommuner för 1,5 år sedan motsatte sig Bjuvs kommun placeringen av de tre som skulle ligga längst söderut. Men när förslaget behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott i Åstorp blev reaktionen helt annorlunda. Som kommunalrådet Ronny Sandberg (S) minns det hade politikerna inget att erinra mot förslaget.
– Som vi såg det skulle ingen invånare beröras av de här vindkraftverken. De ska ju stå på andra sidan av Bauhaus, säger Ronny Sandberg.
Den inställningen delas inte av Lennart Wallenburg, som bor på Hägergatan i Hyllinge. Han har fått en inbjudan till ett samrådsmöte på onsdag den 23 april.
– Om vi blir inbjudna som enskilt berörda varför har inte kommunen gjort något då, frågar Lennart Wallenburg.
Även om de närmaste vindmöllorna kommer att hamna bakom Bauhaus stora affärsbyggnad är han rädd att de kommer att synas över taket på den. I planerna handlar det om de stora kraftverken på mellan 150 och 180 meter.
Han är orolig att det inte bara ska bli skuggeffekter, utan också buller och vibrationer.
– Det dönar redan mycket från E4 som det är i dag. Vi vill inte ha bullret från vindmöllorna uppe på det.
Nu har Lennart Wallenburg gått runt bland de grannar som också fått inbjudan för att det ska bli en mangrann uppslutning bland villaägarna. Flera av dem hade slängt den utan att titta närmare på den.
Och redan innan samrådsmötet har ägt rum är hans inställning klar ifall förslaget går igenom:
– Jag tänker överklaga. De kommer att stå för nära.
Gå till toppen