Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Opinion

Riksdagspartier hycklar om datalagring

Bara Piratpartiet står upp för rätten till privatliv och andra mänskliga rättigheter. Samtliga partier i riksdagen har svikit sina fina ord om integritet, skriver företrädare för Piratpartiet.

Voteringstavlan i riksdagen den 21 mars 2012. En majoritet röstade ja till det datalagringsdirektiv som nu har förklarats av ogiltigt av EU-domstolen.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
EU-domstolens beslut att ogiltigförklara datalagringsdirektivet har orsakat glädjeyra bland svenska politiker. Riksdagspartier till höger och vänster hyllar domen och tävlar om att framstå som integritetens främsta beskyddare.
Till exempel har Vänsterpartiets Jens Holm (SVT Debatt 10/4), Moderaternas Gunnar Hökmark (SvD 9/4) och Centerpartiets Fredrick Federley (7/4) alla kritiserat datalagringen i dagarna. Tyvärr är det bara tomt prat när dessa etablerade partier låtsas vara Piratpartiet. Samtliga partier i riksdagen har svikit sina fina ord om integritet.
Det var alliansens partier som i riksdagen tillsammans med Socialdemokraterna röstade ja till massövervakningen 2011.
Alliansen påstår gärna att de blev "tvingade av EU" att införa direktivet, då Sverige fick böter för att vi inte införde övervakningen i tid.
Detta är dock ett fullkomligt orimligt försvar för datalagringen. Kostnaderna att införa datalagringen uppgick till närmare en miljard och översteg därmed gott och väl dessa böter.
Regeringen hade kunnat vägra att införa datalagringen, exempelvis genom att påpeka att datalagringens laglighet utreddes i EU-domstolen och att det fanns stor möjlighet för fällande dom, vilket vi pirater föreslog. Nu när EU-domstolen fällt datalagringen har vi fått rätt.
Regeringen hade med gott samvete kunnat strunta i böterna, som Sverige nu efter den fällande domen ska få tillbaka från EU. I stället valde regeringen att offra Sveriges medborgares integritet.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade visserligen nej till datalagringen i riksdagen, men inför valet 2010 kom både V och MP överens med Socialdemokraterna om att införa datalagringen vid en rödgrön valseger. Att partierna sa nej till övervakningen 2011 beror således enbart på att det rödgröna samarbetet föll när alliansen vann valet 2010. Om det i stället blivit en rödgrön regering hade både MP och V röstat för datalagringen, och därmed sålt ut de mänskliga rättigheterna för att få del i regeringsmakten.
Övriga två partier i riksdagen – Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – sticker ut genom att de inte ens i dag låtsas kritisera datalagringsdirektivet.
S är partiet som ligger bakom hela direktivet på EU-nivå – Thomas Bodström har stolt berättat hur han övertygade Storbritanniens justitieminister att driva igenom direktivet, trots kritiken från integritetsvänner. Sverigedemokraternas främsta invändning mot förslaget var att lagringstiden begränsades till sex månader, medan de ville arbeta för en ännu hårdare övervakning.
Det finns således bara ett parti i svensk politik som konsekvent står upp för rätten till privatliv och andra mänskliga rättigheter, och det är Piratpartiet.
Torbjörn Wester
rättspolitisk talesperson för Piratpartiet
Björn Flintberg
ordförande för Piratpartiet Helsingborg
Deeqo Hussein
kandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet
Anton Nordenfur
kandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet
Leo Rudberg
Piratpartiet
Gå till toppen