Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jag skiter i tunnelbana

Svenska riksnyheter har alltid lidit av att de utgår från Stockholm. För oss som bor någon annanstans, vilket ju faktiskt de flesta av oss gör, blir det emellanåt väldigt tydligt. Som när förseningar i tunnelbanan anses vara angeläget för alla och blir nyhetsstoff i både radio- och tv-kanaler.
Patrik Pettersson.Bild: Fredrik Johansson HD/NST HD/NST Fredrik Johansson
Att TV4 väljer att lägga ner sina lokala tv-stationer är så klart beklagligt ur den synvinkeln. Den som inbillar sig att en myglande politiker i Nordvästskåne fortsättningsvis kommer att ha lika stort nyhetsvärde som en myglande politiker i Stockholm har naturligtvis fel. Oavsett om det är medvetet eller inte kommer TV4 med stor sannolikhet att glömma resten av landet i större utsträckning än tidigare.
Men utvecklingen till det sämre sker inte bara på TV4.
Har ni provat den nyskapande nyhetstjänsten Omni? Det är ett Schibsted-projekt som går ut på att sammanfatta andra mediers nyheter och länka till originalartikeln, som en personlig guide i nyhetsdjungeln.
Idén är utmärkt, men allt för ofta hittar jag artiklar om knivskärningar i Södertälje och om graffitti i Stockholm, trots att jag inte har någon avsikt alls att fördjupa mig i Mälardalens lokala frågor. Vad jag vet har vi egna knivskärningar egna graffittimålare i Nordvästskåne, men medan de aldrig nämns anser redaktionen tydligen att Stockholmsnyheterna kan prånglas ut som om de var angelägna för hela landet.
Problemet för Omni och andra redaktioner som försöker göra riksnyheter är så klart att de sitter i Stockholm. Jag har själv bott i Stockholm och vet hur lätt det är att tro att allt som händer där är intressant för omvärlden. Så är det inte. Jag gissar att de flesta i resten av landet helt enkelt skiter i hur försenade tågen i Stockholms mögeldoftande tunnlar är.
Vad som är olyckligt med TV4:s nerläggning är signalen om att det inte finns något hopp om att de stora bolagen kommer bli bättre på att bevaka hela landet. Vad som är olyckligt med Omni är att det inte heller verkar finnas något hopp om att de innovatörer som formar framtidens mediekonsumtion lyckas med ett bättre urval mellan riks- och Stockholmsnyheter.
Däremot är det positivt att SVT snart öppnar lokal station i Helsingborg.

I kväll

I KVÄLL ser jag Jättebästisar på TV4 klockan 21.
PLUS:Badhotellet (TV4 torsdagar klockan 20) balanserar precis på gränsen mellan socialrealistisk klasskildring och humoristisk fars. Jag gillar det.
MINUS: Nya SVT Flow som lanseras på internet i morgon verkar vara en korsning mellan söndagsrepriser och en sen kväll på Youtube. Mina förhoppningar är små.
Gå till toppen