Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättegång om familjetragedi närmar sig

I flera dagar planerade den 47-årige Landskronabon mordet på sin 18-årige son. Sedan ströp han pojken och lämnade kroppen på en rastplats i Glumslöv. I slutet av maj börjar rättegången.

Drygt fyra månader har gått sedan familjetragedin uppdagades en onsdagskväll i december förra året. Den 18-årige pojken hittades död i bilen av sin egen farfar som kände igen fordonet när han passerade längs Glumslövsvägen. Bilen stod parkerad på en rastplats.
Ingen hade då en tanke på att 18-åringens pappa kunde vara inblandad i pojkens död. Senare samma kväll hittades mannen medtagen vid en sommarstuga intill havet dit han tagit sig till fots från rastplatsen.
Mannen erkände tämligen omgående att han tagit livet av sin son och i de polisförhör som följde växte bilden av en familjetragedi fram. Sex veckor före mordet dog pojkens mamma, plötsligt och under oklara omständigheter. Kvinnan hittades livlös på en bakgård i Landskrona där hon bodde. Polisen misstänker inget brott men snart sex månader senare har hennes anhöriga fortfarande inte fått något besked om dödsorsaken.
Flera personer i den 18-årige pojkens umgängeskrets vittnar om att han tog moderns död hårt och inte var sig själv efteråt. Pappan har berättat att han själv var i sorg efter kvinnans död, som han visserligen separerade ifrån för många år sedan, och att han var djupt oroad över sonen. I samma veva blev mannen uppsagd av sin egen pappa från familjeföretaget där han jobbat i över 20 år. När sonen dessutom hade stora svårigheter i skolan fattade pappan sitt beslut.
– Han bestämde sig för att ta livet av sin son i något som i hans värld var ett barmhärtighetsmord. Han planerade handlingen i några dagar innan han dödade sonen, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
Med sonen i framsätet körde pappan till Barsebäck den 18 december. Där överrumplade han pojken för att sedan strypa honom. Med sin döde son i bilen körde han sedan till Glumslöv där bilen parkerades.
– Det är tack och lov sällan man ser ett så här tragiskt fall, säger åklagare Mathias Larsson.
I mitten av maj räknar han med att åtala pappan för mord. Strax därpå inleds rättegången i Lunds tingsrätt.
Mannen har erkänt dådet men anser att det ska rubriceras som dråp med hänsyn till att det finns förmildrande omständigheter. Pappan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och anses vara allvarligt psykiskt störd såväl i dag som när han begick dådet. Därmed kan han inte dömas till fängelse. Vid en fällande dom blir påföljden i stället sluten psykiatrisk vård på obestämd tid.
Gå till toppen