Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad

Ett gemensamt nytt bolag ska behålla titlarna och den lokala förankringen - både i nordvästra Skåne och i sydväst.

Affären, som arbetats fram under lång tid, kommer att genomföras före sommaren om allt går som det ska. En avsiktsförklaring är nu påskriven och kvar att bestämma är exempelvis köpeskillingen och hur man ska hitta synergieffekter för att spara pengar och kunna satsa för framtiden.
– Det finns en stor logik i den här affären. Det är en region, västra Skåne, som nu flätas samman, säger Pontus Bodelsson, vd för Helsingborgs Dagblad och den som arbetat fram förslaget.
Ytterligare logik finns, enligt honom, i det faktum att Helsingborgs Dagblad behöver ingå i en större koncern för att klara de investeringar i teknik som kommer att behövas i framtiden. Den koncernen blir nu Sydsvenskans ägare Bonnier.
För läsarna i nordvästra Skåne ska dock ägarskiftet inte behöva betyda några större förändringar. Sydsvenskans chefredaktör, Lars Dahmén, har tydligt uttalat att den lokala förankringen ska finnas kvar. Det betyder att alla tre editionerna, Nordvästra Skånes Tidningar, Helsingborgs Dagblad och Landskrona Posten blir kvar, liksom de lokalkontor som finns i dag.
– Att vi skapar ett gemensamt företag som finns på flera orter är extremt viktigt för oss. Ett företag som ger ut fyra olika morgontidningar i flera kanaler. Alla läsare kommer att känna igen sig i sin respektive tidning. Det digitala är oerhört viktigt för oss och båda företagen har stora sajter som gör att vi får ett bra gemensamt läge, säger Lars Dahmén.
För de anställda blir det dock en tuff tid framöver. Helsingborgs Dagblad har precis avslutat en kraftig besparingsomgång där flera medarbetare fick lämna sina arbeten och ytterligare några gick med olika typer av uppgörelser. Nu börjar det om.
– Det var min första tanke. Nu har vi precis pustat ut och nu ska vi igenom det en gång till, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande vid Helsingborgs Dagblad.
Pontus Bodelsson bekräftar att det blir just så.
– Helsingborgs Dagblad har 250 anställda och Sydsvenskan 350. Det kommer att bli neddragningar i antalet tjänster både här och i Malmö, det blir det. Men vi vet ännu inte hur många. Det finns mycket besparingar att göra på annat också, säger han.
Syftet är dock att båda tidningarna gemensamt i framtiden ska få sin ekonomi i balans och kunna utvecklas. Just nu går det dåligt för tidningsbranschen som helhet och varken Helsingborgs Dagblad eller Sydsvenskan är undantagna.
Under dagen har personalen på båda tidningarna informerats och nu startar ett omfattande arbete med att slå samman bolagen. Vissa funktioner, som det i dag finns dubbelt av, kommer att försvinna men alla tjänster ska därmed inte hamna i Malmö. Det har parterna deklarerat.
– Det är viktigt att det också finns en lokal förankring kvar här uppe i nordvästra Skåne och så kommer det att bli, säger Pontus Bodelsson.
Mycket är ännu oklart och frågor kring betalväggar på webben, hur in- och utrikesmaterial kan delas och om och var det eventuellt finns redaktionella och tryck-mässiga samordningsvinster att göra ska nu granskas. Helsingborgs Dagblad ska också i detalj värderas för att man ska kunna komma fram till ett pris på affären. Någon exakt tidsplan finns inte heller för när allt ska vara klart.

Detta är affären

Utöver att Sydsvenskan och HD blir ett sker en rad andra förändringar. Planen är att bilda ett gemensamt tidningsbolag som inkluderar Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten och Nordvästra Skånes Tidningar samt gratistidningarna City, Hallå och Sydsvenskan Nära, samt alla digitala utgåvor.
Förutom HD ger Helsingborgs Dagblad AB även ut editionerna Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm, och Landskrona Posten i Landskrona. HD ger också ut gratistidningen Hallå i Helsingborg, Ängelholm, Landskrona och Höganäs. Till detta även sajter, mobilsajter och nyhetsappar. Helsingborgs Dagblad AB ägs av Pukslagaren i Helsingborg AB som till ena hälften ägs av familjen Sommelius och till andra hälften ägs av familjen Ander genom Nya Wermlandstidningen AB.
Sydsvenska Dagbladets AB ger ut Sydsvenskan, Sydsvenskan Nära, City Malmö och City Lund samt webb- och mobilsajter och nyhetsappar. Ägare är Bonnier AB via Tidnings AB Marieberg.
HD och Sydsvenskan har en rad samarbeten sedan tidigare. Exempelvis säljbolaget Hela Skåne och utbärningsföretaget Tidningsbärarna. De var tidigare gemensamma ägare i gratistidningen City Skåne. Sedan hösten 2012 samarbetar tidningarna också kring Sydsvenskan Näringsliv som HD ger ut en gång per månad.
Gå till toppen