Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förodla för snabb och lyckad potatisskörd

Det bästa knepet för att lyckas med sin potatis är att förodla, vilket inte många känner till. Det ger en större chans att hinna få en bra skörd innan bladmöglet angriper.

Hemodlad kokt potatis med en klick smör på är svårslaget. De smakar så mycket mer än köpepotatisen att man kan sluka nästan hur många som helst. Därför är det förstås bra att få ut så mycket som möjligt av sin skörd, och det finns några enkla knep att ta till.
– Ett av mina bästa tips är att försöka få skörd så snabbt som möjligt på säsongen, säger Per Ahlström, lärare i ekologisk odling. Han odlar potatis varje år, både i norra och södra Sverige.
Varför är det så viktigt att få en tidig skörd? Jo, det har med potatisbladmögel att göra, knölarnas fiende nummer ett. Det slår till i mitten av sommaren och då är det bra om potatisen redan är färdigvuxen eftersom man måste ta bort blasten och tillväxten upphör.
Förodling är det bästa sättet att snabba på potatisens utveckling. Det är inte detsamma som att förgro, vilket många tipsar om, då man bara lägger potatisen ljust så att den bildar groddar.
– Groning tjänar man knappt någon tid alls på. Vill man få en riktig vinst så ska man förodla potatisen. Då skyndar man på processen tre till fyra veckor, säger Per Ahlström.
När man förodlar stoppar man ned knölarna till hälften i planteringsjord. Då bildar de blast uppåt och ett ordentligt rotsystem nedåt, så att de ser ut som plantor.
Förodlingen påbörjas tre veckor innan utplantering. Välj helst en ljus plats som inte är för varm, som vid fönstret i ett garage eller trapphus. Håll också koll på fuktigheten så att det inte blir för torrt i krukorna.
Potatisplantorna kan grävas ned i landet när jordtemperaturen är runt 8 grader. Sätt dem på normalt djup, 12–15 centimeter. Avståndet mellan plantorna ska vara 30 centimeter och mellan raderna minst 60 centimeter, så att du kan kupa potatisen senare på säsongen. Det är bra att lägga fiberduk som skydd över potatisblasten om det finns risk för frostnätter.
Ju längre söderut man bor desto viktigare är det att välja snabba sorter, de som kallas "tidiga" eller "medeltidiga". Eftersom sommaren är senare i Norrland, kommer också bladmöglet dit senare.
– I norr har jag så pass gott om tid att jag kan odla de gamla långsamma sorterna 'King Edward' och mandelpotatis med hjälp av förodling. 'Amandine' är annars min favoritsort bland de medeltidiga, den odlar jag alltid. Den är lagom fast, har en väldigt bra smak och ger stor skörd. Att den är avlång gör det också lättare att koka olika storlekar ihop. De är ungefär lika tjocka, bara olika långa.
När potatisen är mogen kan man låta den vara kvar under jord, så länge man inte har problem med sniglar eller knäpparlarver. Ta bara bort blasten, den går bra att klippa med sekatör. I jorden kan potatisen ligga ända fram till höstens frostrisk, och under tiden utvecklar de sitt vinterskal.
Potatis förvaras sedan bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden.
Potatisbladmöglet angriper först bladen och bildar sedan brunröta på knölarna. Smittsporerna sprids både med luften och via jorden, där de överlever i fyra år. Inga potatissorter är helt resistenta mot denna sjukdom och därför är det viktigt att undvika samma växtplats under denna tid, så kallad 4–årig växtföljd.
Potatisbladmöglet ser först ut som grå fläckar på bladen som därefter blir mörkbruna, och sedan sprider det sig mot skaftet. Då behöver man ta bort blasten. Stoppa i en sopsäck direkt så att inte sporerna sprids runt. Släng – det ska absolut inte läggas i komposten!

Så gör du

1. Gräv en fåra, cirka 15 centimeter djup och lägg upp jorden längs sidorna. Det ska finnas rikligt med jord på sidorna som kan användas till kupning senare under säsongen. Mellan raderna ska det vara 60 centimeter.
2. Sätt ut de förodlade potatisplantorna med ett avstånd på 30 centimeter, en skolängd ungefär.
3. Täck med jord. Om blasten är hög kommer den att sticka upp lite, det gör ingenting.

Tips

+ Använd sättpotatis. Matpotatis kan ha brunröta. Det går bra att dela sättpotatis i mindre delar, som minst 3–5 centimeter.

+ Välj tidiga sorter, särskilt om du bor i mellersta och södra Sverige.

+ Förodla potatisen i jord i kruka så bildar den rötter och kommer igång tidigare.

+ Gödsla lagom. Potatis blir vattnig om den får för mycket näring.

+ Kupa potatisen två gånger under säsongen. Då minskar risken att potatisen blir grön och det blir lättare att skörda.

+ Se till att det går minst fyra år innan du odlar potatis på samma yta igen för att undvika potatisbladmöglet som övervintrar i jorden.

+ Ta bort sjuk blast och släng i soporna.

Gå till toppen