Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Till slut lossnade det för HIF

En sömnig historia blev till ett oerhört välbehövligt målkalas för ett sargat HIF.

3–1 och stundtals underhållande spel. Det såg vi inte komma i paus.
HIF mot Mjällby under en gassande sol. Det hade kunnat vara en söndagsunderhållning så god som någon.
Men de flesta valde att stanna kvar hemma och slumra i hängmattan. Sett till stora delar av första halvlek gällde den dåsigheten även spelarna på plan.
Stereotypt, ängsligt och stillastående var bilden av ett krisande HIF. Men också David Accam. Alla vet att HIF:s största, och för tillfället enda, hot håller till på den rödblå vänsterkanten. Därför försökte tränare roar hansen sig på en luring och körde första halvtimmen med Mattias Lindström till vänster och Accam till höger. Lasse Jacobsson på Mjällbys tränarbänk parerade och snart var de båda yttrarna också tillbaka i sina ordinarie roller.
Calle Johanssons nick i ribban var det närmaste HIF kom ett mål i första halvlek.
Ledningsmålet skulle komma. HIF var bättre i andra halvlek och i minut 56 satte just David Accam 1–0 via Mattias Aspers högra stolpe. Den genomskärande passningen från mittplan signerad Abbe Khalili var precis det HIF behövde.
Efter ledningsmålet kom hemmalaget betydligt bättre in i press, och med press kommer chanser. Robin Simovic, Arnor Smarason och Mattias Lindström stressade högt och därmed kunde Abbe Khalili åter vinna boll och på nytt servera David Accam med en perfekt djupledsboll.
Lika svårt som det har sett ut för HIF i fem halvlekar, lika enkelt såg det ut när ett lag, kombinerat med spets drog ifrån på fyra minuter.
I minut 89 fick Mjällby straff och Kristian Haynes satte reduceringen säkert. Ny ångest för HIF. Men Elias Andersson var ju på plan. Samme Andersson som gjorde mål i tom kasse mot Häcken i senaste hemmamatchen. Det blev en halvrepris då Mattias Asper på stopptid följde med upp på hörna. HIF rensade undan och Elias Andersson var på nytt på solofärd mot ett övergivet mål. Vid sin sida i kontringen hade han med sig Abbe Khalili. Och Det var assistenten Khalili som den här gången fick göra mål.
3–1. Helt ok i en match som i paus kändes som en klockren 0–0-historia.
Det kändes glest på läktarna, men speakern talade om 7 145 åskådare. Då får vi tro det och även om det är rejält under snittet jämfört med tidigare Mjällbymatcher så är det den här typen av publiksiffror klubben numera bör kalkylera med.
Annars bäst på Olympia denna försommareftermiddag? De tre klackarna på läktarna. Tre? Jepp. Mjällbys Sillastrybare bjöd på självdistans med banderollen "Vi har traktorn utanför." Och på norra läktaren fanns även stadens sjätteklassare som ingår i HIF:s skolprojekt. Sjätteklassarna höll låda och drog igång växelsånger med den vanliga klacken på sektion 37. Den spontanitet och glädje ett gäng tolvåringar tillsammans med kollegorna snett över planen skapade gjorde mer för "Vi-känslan" runt den här klubben än alla världens påhittade manifest.
Hyllas de som hyllas bör.

HIF:s startelva

HIF:se elva mot Mjällby: Hansson - C. Andersson, Larsson, Sadiku, Uronen - Gashi, Khalili - Lindström, Smárason, Accam - Simovic.
Avbytare: Johansson, Santos, Achinioti Jönsson, Linde (mv), Nordmark, Kinnander, Ekvall, E. Andersson.
Gå till toppen