Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tofflorna i Troentorp – inte längre ”made in Sweden”

Öppet i butiken, men tillverkningen har flyttat till Bosnien.

Vid vägkanten mellan Torekov och Båstad står fortfarande en välbekant skylt, prydd av två svenska flaggor på toppen. Men att det skulle vara ”Made in Sweden” som gäller stämmer inte längre.
Första tofflan i Troentorp spikades 1907. Då såg det egna sågverket till att bottnarna fick rätt storlek och proportioner. Sin höjdpunkt hade fabriken i mitten av 70-talet med 500 000 tofflor om året på 160 anställda.
Kåge Johansson har jobbat i fabriken sedan 1972.
– I slutet av 70-talet tillverkade vi mellan 2 000 och 2 500 tofflor om dagen. Det gick en container varannan vecka till USA. Men när joggingskorna blev populära försvann försäljningen i stort sett över en natt. Efter det gjorde vi bara 200 till 250 skor om dagen, säger han.
Därefter har Troentorps toffelfabrik kantats av konkurs efter konkurs. Att spika trätofflor i Sverige har inte varit lönsammare än någon annan hantverkssyssla.
Efter en konkurs 2004 såldes hela rasket för 300 000 kronor på exekutiv auktion.
– När jag köpte hade jag ingen relation till Båstad och ville inte ha någon fabrik. Jag var bara ute efter maskinerna. Jag sålde några direkt, men sedan övertalade de mig att fortsätta spika dem här och att ha butiken kvar, säger Paul Macliver, som har erfarenhet av liknande verksamhet i Skövde.
För att klara ekonomin flyttade han fler och fler arbetsuppgifter från Troentorp. Först till Ljungby och Öland, men i takt med att även de la ner sin verksamhet försvann arbetsmomenten utomlands. Nu sker hela monteringen i Bosnien.
– Det är svårt att driva något som helst hantverk i Sverige. Det går till en viss gräns, men sedan kan man inte köra huvudet i väggen längre, säger Paul Macliver.
Under förra sommaren höll fabriksbutiken öppet som vanligt, men i höstas slogs portarna för första gången igen inför vintern. Samtidigt fick fyra av sex anställda lämna, däribland Kåge Johansson. En femte gick i pension.
Den 1 april i år öppnade butiken igen. Enligt Paul Macliver kommer den att hålla öppet så länge kunderna kommer. Och det gör de. 2013 sålde butiken mellan 3 000 och 3 500 par tofflor enligt honom.
Åsa Rosengren-Ahlström, som tidigare jobbade i butiken, säger att siffran är högre och att det innebär att butiken gjorde sitt bästa år någonsin.
– Det är en institution. Jag kommer ihåg första året jag jobbade där, det kändes som Kiviks marknad varje dag med bil efter bil på parkeringen, säger hon.
Förutom försäljningen i butiken har Troentorp trogna kunder inom bygghandeln och sjukvården. Många tofflor går även utomlands, bland annat till USA.
Enligt Paul Macliver har Troentorpstofflan en ljus framtid, även om lagerverksamheten sköts i Skövde och tillverkningen sker i Bosnien.
– De tillverkas fortfarande med samma maskiner, med samma mallar och med samma former, det är bara människorna som är nya. En av våra tidigare medarbetare har varit nere i Bosnien och startat verksamheten där, säger han.
Åsa Rosengren-Ahlström menar att det inte är samma sak.
– Det som är tråkigt är att Troentorpstoffeln på sätt och vis är borta för tid och evigt, säger hon.
På lagret finns fortfarande 3 500 tofflor som är tillverkade i Sverige. Paul Macliver lovar att han ska se över skylten där det står ”Made in Sweden”.
Gå till toppen