Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis boende ska fylla Båstadhems lägenheter

Båstadhem har svårt att fylla lägenheterna på gamla Bjärehemmet i Västra Karup. Just nu står 11 lediga. Därför slipper den som kan tänka sig att flytta in hyran i ett halvår.

Bjärehemmet byggdes på 1920-talet för att rymma Västra Karups äldre. På senare år har boendet inte varit särskilt populärt.
– Skogsliden är ett väldigt attraktivt boende, det är modernt och ändamålsenligt, så vi har flera personer som har flyttat dit i stället, säger Monica Ehnberg, vård- och omsorgschef i Båstads kommun.
Av den anledningen har kommunen dragit sig tillbaka från Bjärehemmet och hyr i nuläget bara tio lägenheter för särskilt boende. Resten – 34 lägenheter – hyr Båstadhem ut som vanliga lägenheter till privatpersoner.
Men det går så där. Av de 34 lägenheterna står var tredje – 11 stycken – tomma.
– Antalet vakanta lägenheter ökar och vi vill göra något åt det, säger Båstadhems vd, Robert Falk.
Båstadhem har därför fattat det något ovanliga beslutet att införa en rejäl hyresrabatt för den som vill flytta in – ett halvårs gratis boende.
– Vi får antagligen en del uppmärksamhet kring det här, men vi vill fylla lägenheterna med boende snabbt, det är därför vi gör det, säger Jan Ahlström (M), ordförande i Båstadhems styrelse.
Rent praktiskt måste den som hoppar på erbjudandet betala hyra som vanligt det första halvåret. Först andra halvåret slipper man hyresavierna.
Rabatten vänder sig till personer som inte redan bor i gamla Bjärehemmet.
Varken Robert Falk eller Jan Ahlström tror att det faktum att rabatten bara gäller nyinflyttningar kommer att göra de som redan hyr upprörda.
– Vänd på det. Är det så roligt att bo bredvid tomma lägenheter? Det är bra för alla om huset lever och inte avfolkas, säger Jan Ahlström.
Att subventionera boendet i en av Båstadhems mindre populära fastigheter är knappast någon långsiktig lösning. Vad som ska hända med området i framtiden är oklart. Robert Falk säger att det inte finns några andra förslag på hur fastigheten kan användas.
Ett tag var tanken att bygga om till trygghetsboende, men i den enkät som Båstadhem skickade ut till kommunens pensionärer var intresset för att bo på trygghetsboende i just Västra Karup lågt och idén skrotades.
Enligt Jan Ahlström är det troligaste framtidsscenariot att Båstadhem låter renovera lägenheterna och fortsätta hyra ut dem till privatpersoner, men en försäljning är inte heller otänkbar.
På längre sikt tror han att intresset för boende i Västra Karup kommer att öka.
– Jag är inte så rädd för att Västra Karup ska bli vårt Sibirien, kommunen gör mycket för att få till bättre kollektivtrafik och när det blir möjligt att åka tåg från Förslöv blir det smidigt att bo här och pendla, säger han.
Av de tio lägenheter som kommunen hyr för vård och omsorg bor det bara vårdtagare i fem. Resten är i dagsläget korttidsplatser dit det inte finns någon kö.
Åsa Ragnarsson (M), ordförande i välfärdsutskottet, säger att det inte förs någon politisk diskussion om Bjärehemmets framtid.
– Just nu är vi inne i ett skede där vi inte för någon diskussion eftersom vi är överens om att kommunen inte ska ha det kvar på sikt. Men så länge det finns vårdtagare som vill bo där så kommer det att finnas kvar, säger hon.
Hon säger också att det finns en nedre gräns för hur få boende man kan ha och fortfarande driva verksamheten.
– Men fem är inte en sådan siffra, säger Åsa Ragnarsson.
Gå till toppen