Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kopplingar till andra bagerikonkurser

Personerna bakom Knut Jöns i liknande härva i Lidköping.

På onsdag nästa vecka kommer bolaget bakom Knut Jöns inte undan längre. Då är det nämligen konkursförhandling i Helsingborgs tingsrätt, antingen bolagsföreträdarna dyker upp eller inte.
Det är Skatteverket som har begärt bolaget i konkurs. Men förutom en saftig skatteskuld finns det en rad leverantörer och anställda som inte har fått betalt.
Flera anställda har berättat att företagets inventarier ska ha skrivits över på ett annat bolag inför den stundande konkursen och att dagskassorna troligen åker rakt ner i fickorna på ägaren.
Men härvan upphör inte i Båstad. Inte heller på Knut Jöns i Laholm eller Sjöholms i Ängelholm, där samme ägare har verksamhet.
Faktum är att det just nu pågår en liknande konkurshistoria i Lidköping, med samma personer involverade.
De två män som sitter i styrelsen för bolaget bakom Knut Jöns – en man i 25-årsåldern och en i 60-årsåldern – sitter även i styrelsen för bolaget bakom det anrika Söderströms konditori i Lidköping.
Söderströms har fått sin F-skattsedel indragen på grund av misskötsel och i april begärdes bolaget i konkurs när Almi företagspartner tröttnade på att inte få en uppsagd kredit återbetald.
Även LO-TCO Rättsskydd har begärt Lidköpingsbolaget i konkurs då en anställd inte fått någon lön. Enligt Nya Lidköpings-Tidningen har kronofogden upprepade gånger försökt nå bolagets företrädare utan att lyckas.
Det är knappast första gången för någon av styrelsemännen. Mannen i 60-årsåldern har suttit i styrelsen för tre konkursade bolag och ytterligare ett bolag som förlorat sin F-skattsedel. I det sistnämnda bolaget hade han sällskap av mannen i 25-årsåldern.
Gemensamt för Knut Jöns i Båstad och Söderströms i Lidköping är också att de har en man i 50-årsåldern som driftchef eller arbetsledare.
Inte heller för honom är det första gången som ett företag går i konkurs eller blir av med sin F-skattsedel. Han har suttit i styrelsen för fyra bolag i bageribranschen som gjort både och. Bolagen var registrerade i Karlstad, Kristinehamn och Skövde.
Den 42-årige man som enligt uppgifter från flera håll ska vara verksamhetschef för Knut Jöns i Båstad ska däremot inte ha synts till på Söderströms i Lidköping.
Däremot har han koppling till en större härva i bageribranschen i Skövdetrakten och har i dag näringsförbud. Göta hovrätt dömde honom till fyra och ett halvt års fängelse för ekobrott 2009.
Inför Söderströms konkurs överläts butik och inventarier på ett nystartat bolag. Detta har enligt vad som är känt ingen koppling till övriga personer.
Vad gäller Continental på Köpmansgatan i Båstad kommer kronofogden kasta ut vräkta Knut Jöns inventarier på tisdag. Redan på fredag kommer Christer Nordh, fastighetens ägare, att skriva kontrakt med en ny hyresgäst som ska driva kaféet vidare.
Gå till toppen