Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matig oas mitt ute i Pålsjö skog

Hundraåringen Pålsjöpaviljongen åldras med grace. Sedan det omtyckta våffelkaféet i Pålsjö skog fick nya ägare för fyra år sedan har valmöjligheterna breddats.

Lunchtid, nära 20 grader och en ljum bris i luften. Marléne Andersson svarar med nöd och näppe i telefon. Samtidigt jobbar våffeljärnen för fullt för att tillgodose de lunchsugna gästerna som har stannat till vid Pålsjöpaviljongen.
Först framåt eftermiddagen har det lugnat ner sig.
– Är det fint väder har vi häcken full, säger hon och andas ut.
Det råder inga tvivel om att Marléne Andersson älskar utmaningar. Tanken på att ensam ta sig an det gamla våffelkaféet orsakade tillräckligt med pirriga känslor för att hon skulle göra slag i saken.
– Mamma ringde mig och berättade att det var till salu. Jag kände direkt att det fanns potential att utveckla verksamheten till något mer.
Pålsjöpaviljongen byggdes för 100 år sedan. Då kallades den för skogspaviljongen och arkitekten bakom uppförandet var Sigurd Lewerentz.
Sommarcaféet blev snabbt populärt bland helsingborgarna och var en naturlig samlingsplats vid skolavslutningar och sena midsommarnätter.
Under 1960-, 1970-talet dalade populariteten och paviljongen förföll. Efter att lokalerna blivit utsatta för brand dömdes de ut av hälsovårdsmyndigheten. Men Pålsjöpaviljongen räddades från rivning. I dag tillhör byggnaden en del av bevarandeprogrammet för Norr och Pålsjö.
– Miljön är oslagbar, säger Marléne Andersson och blickar över axeln där naturen exploderar i en grön symfoni.
Säsongsöppningen är alltid satt till Våffeldagen den 25 mars. Därefter håller serveringen öppet fram till sista helgen i oktober. Och sedan lokalerna började kunna användas till födelsedagsfester, barnkalas, bröllop och kickoffer har kalendern späckats ytterligare.
– Det var ett sätt att höja stället och verksamheten, säger Marléne Andersson.
Ett annat var att få tillstånd att servera alkohol.
– Vi är inne på vårt tredje år nu där vi kan erbjuda gästerna gott vin, öl, cider, en avec till kaffet och bubbel till dem som vill.
Förändringarna i menyn var ett medvetet drag för att locka till sig fler gäster. På matsidan har menyn breddats från att huvudsakligen bestå av de traditionella våfflorna till matiga sallader, smörgåsar och rent av en ostbricka med hembakt gluten- och mjölkfritt knäckebröd.
– Så gott som allt görs under vårt tak.
Till sin hjälp har Marléne bästa väninnan Linda Paleski som har en bakgrund som kock. Själv har hon flera års erfarenhet från kafébranschen, men känner att det är först här hon hittat rätt.
Vad får dig att känna så?
– Att vara egenföretagare är en livsstil. Visst, ibland undrar man vad man håller på med, som jobbar hela tiden, men jag har valt detta för att det ger mig så mycket tillbaka.
Pålsjöpaviljongen
Ägare: Marléne Andersson som driver stället sedan 2010.
Gå till toppen