Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östergatans upprustning igång

Utanför hotell Chaplin togs på onsdagen första spadtaget för att lyfta gatumiljöerna på centrum och Öster.

Fastighetsägare, kommunalråd och tjänstemän tog det första spadtaget i upprustningen av Öster framför hotell Chaplin. På bilden Sandra Schultz, teknik- och serviceförvaltningen, Kenneth Håkansson, styrelseordförande i Landskrona stadsutveckling, Christian Alexandersson, VD för Landskrona stadsutveckling, kommunalråd Torkild Strandberg (FP), stadsdirektör Susanne Öström, kommunalråd Niklas Karlsson (S), Peter Billquist, VD för Paulssons fastigheter och Michael Jönsson, VD för HSB Landskrona.Bild: Magnus Arvidsson
Det fanns sju handtag på spaden som på onsdagen började gräva upp Öster framför hotell Chaplin.
– Att lyfta Landskrona är omöjligt om vi inte också lyfter Öster. Handtagen är symboler för att vi är många som är aktiva, sa kommunalrådet Torkild Strandberg (FP).
De övriga handtagen fattades av händer från Landskrona stadsutveckling AB, Landskronahem, HSB och Paulssons fastigheter, samt kommunalråd Niklas Karlsson (S) och kommunala tjänstemän. Kostnaderna, på totalt omkring 48 miljoner kronor, delas mellan kommunen och de fastighetsägare som ingår i Landskrona stadsutveckling – det bolag som driver på projektet.
Spadtaget var början på en upprustning av gatumiljöerna på Öster och centrum, i den här etappen Östergatan från Bredgatan till Brocksgatan, samt hela Brocksgatan. I följande etapp fortsätter försköningen ut till Föreningsgatan.
De öppna platserna längs sträckan – vid hotell Chaplin samt vid Landskronahems bovärdskontor – ska bli mer inbjudande samlingsplatser, det senare med namnet "Östertorg". Det blir fler växter, och ny ljussättning.
– Här ska det bli intressant att promenera ner. Vi ska också försöka skapa ett läge för en restaurang här, sa Christian Alexandersson.
Körbanorna ska smalnas av, samt höjas till nivå med trottoaren. Gatorna ska bli mer inbjudande för flanörer, mindre inbjudande för snabb bilkörning.
– Nästa steg är att knyta ihop Centrum och Öster, sa Christian Alexandersson, VD för Landskrona stadsutveckling.
Att boende körs ut från Karl XV – med målet att få in kontor – ser han som ett led i att riva barriären som upplevs vid Rådmansgatan. Ett annat led är mer grönyta på Saluhallstorget, där parkeringen stängs och ombyggnaden börjar till veckan.
Två öppna möten med Österborna hölls i höstas för att ta in synpunkter om ombyggnaden.
På Landskronadagen, 24 maj, är alla Landskronabor inbjudna för dialog om projektet.
Gå till toppen