Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofiero gård på väg att leva upp

I snart tre år har Jessica Nederman rustat upp Sofiero gård. Nu börjar det bli dags att fylla byggnaderna med butiker, restaurang och annan verksamhet.

Sofiero gård.Bild: Emil Langvad HD/NST
2011 fick Jessica Nederman köpa de nedgångna kulturskyddade ekonomidelarna på Sofiero gård. En dröm förverkligades, men också ett stort åtagande. Enligt avtalet med kommunen fick hon tre år på sig att rusta upp 1800-talsfastigheten med gamla kostall, häststall, svinstia, spannmålsmagasin och loge.
– Tiden går ut nu i sommar, och vi kommer att klara det, säger Jessica Nederman och berättar om åtgärder som omfattat tak, dagvatten, murar och fasader.
I förra veckan blev det också klart med bygglovet som hänger ihop den tilltänka användningen. Byggnaderna med totalt 1 880 kvadratmeter yta får byggas om och användas till butiker, restaurang med bageri, kontor, keramikverkstad och kursverksamhet.
– Jag är jätteglad, det här har jag kämpat för länge. Jag har några som vill hyra lokal, men inga kontrakt är skrivna. Det är ju först nu jag har något att presentera, säger Jessica Nederman, som själv driver en inredningsbutik på gården.
Och ännu återstår mycket arbete med den invändiga ombyggnationen innan verksamheterna kan flytta in. Förhoppningen är att några ska vara på plats till nästa sommar.
– Allt kan inte ske på en gång, utan det får bli en bit i taget.
Nu kan hon även andas ut när det gäller framtiden för Pålsjö, sedan politikerna beslutat att göra hela området till naturreservat och säga nej till förslagen som innehöll ett stort antal nya bostäder.
– I min verksamhetsbeskrivning till kommunen, när jag lade anbud på gården, så hade jag mycket naturfokus. Det hade varit som att sticka en kniv i ryggen på en om ett sådant scenario hade gått igenom, säger hon.
Gå till toppen