Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

10 000 nya tallar efter stormen

Kommunen tar hjälp av skolbarn för att förnya skogen på Malen och i Torekov efter stormarna. Tillsammans ska de få ner 10 000 tallplantor.

De senaste årens stormar har minskat antalet träd i kommunen rejält. Bara i Malenskogen i Båstad har kommunens naturvårdslag samlat upp 400 kubikmeter omkullfallna träd efter stormen Sven.
För att Bjärehalvön inte ska bli helt utan träd på sikt har kommunen köpt in 10 000 trädplantor som ska ner i jorden.
– För varje träd som trillar ska man egentligen plantera ett nytt för att upprätthålla kvoten. Trillar det ner träd utan att vi ersätter dem har vi snart ingen skog kvar, säger Johan Mårtensson, Båstads kommuns natur- och skogsförvaltare.
Framför allt har den havsnära tallskogen blivit hårt åtgången. Därför är det också tallplantor som ska ner på just de platserna, både i Malenskogen och i Strandparksskogen i Torekov.
– Tallen kommer inte så bra själv. Samtidigt vill vi behålla den eftersom den är karaktäristisk för den här miljön, säger Johan Mårtensson.
För att få ner de 10 000 plantorna i jorden har han tagit skolelever till hjälp. Förra veckan var Sandlyckeskolan involverad och i går var det Strandängsskolans femmor.
Med två meters mellanrum och 15 centimeter djupt satte Båstadbarnen tillsammans drygt 500 plantor. Lotta J Cinthio var en av de planterande eleverna.
– Roten ska vara rakt ner. Om den böjs uppåt kommer plantan att dö, förklarar hon med den späda plantan i sina händer.
Tallplantorna är tåliga och ska klara den påfrestande miljön vid havet, men eftersom grundvattennivån är relativt hög i Malenskogen rotar de sig sällan särskilt djupt. Därmed blir de lätta offer för stormar.
– Jag hade hellre planterat något roligare än tall, kanske hallonbuskar eller något liknande, säger Lotta J Cinthio.
Under dagen passade Johan Mårtensson på att förklara för ungdomarna hur viktiga träden är. Just i Malenskogen förhindrar de att sanden försvinner från området.
– Vi pratar även om varför man inte ska knäcka topparna på träd och buskar. Även om de inte förstår i dag kommer de att göra det snart, säger Johan Mårtensson.
Att låta kommunens skolungdomar vara delaktiga i skogsvårdsarbetet är nytt i Båstad. Men Johan Mårtensson hoppas att det kommer fler tillfällen.
– Naturen är egentligen den bästa skolsal som finns, säger han.
Kommande vecka ska ännu fler elever ut i Malenskogen och plantera.
Gå till toppen