Ängelholm

Traktorer som drar folk

Mullrande traktorer med mycket muskler men också vältrimmade åkgräsklippare och bisonoxar var ett lyckat lockbete när Nordvästra Skånes pullingklubb arrangerade en heldag i Tvängstorp under lördagen.

Strax före klockan 10 på lördagsförmiddagen blev det köbildning långt ut på väg 112 och vid 13-tiden har parkeringsfunktionärerna fullt upp med att anvisa nya besökare platser. Det är traktorpulling i Tvängstorp och det drar folk från hela Skåne, både deltagare och besökare. En av de senare är Patric "Putte" Fors från Örkelljunga som står vid sidan och tittar på några monstertraktorer som kör fram på den 100 meter långa banan. Han är inte imponerad för tillfället.
– Inte av de här nya, det är bara uppvisningsmaskiner med automatväxlar som sköter hela jobbet, säger han.
Nej, det ska vara gamla maskiner där föraren själv väljer sina växlar, annars är det ingen sport, menar Patric Fors och får en instämmande nick från sitt sällskap.
– Det handlar också om att känna sin traktors gränser, annars kommer man inte långt.
Han åker gärna runt och tittar på olika tävlingar, allt med motorer gärna gamla är av intresse och så har det varit sedan barnsben. Någon traktorpulling har han dock inte provat på själv.
– Jag vill gärna men det är en fråga om pengar också. 150 000 kronor är inte högt räknat för en traktor och en sådan går lätt på 2, 5 miljoner, fortsätter han och nickar åt en förbipasserande mastodont.
Den här dagen är det Nordvästra Skånes pullingklubb som arrangerar en heldag på fälten i Tvängstorp utanför Spannarp. Tävlingarna görs upp i flera olika klasser där man börjar med att väga in maskinen, inklusive förare, och sedan lägga en lika stor tyngd på släden som dras efter maskinen. Tyngden skjuts framåt efterhand vilket måste pareras från förarens sida och så ska man försöka komma så långt som möjligt på banan.
Bo-Inge Ljunggren från Hässleholm tävlar i en alldeles egen klass med sin Silver Spirit II. Den har en flygplanmotor som han köpte efter att ha sett en traktorpullingtävling i Trelleborg i slutet av 1980-talet.
– Den har suttit på ett bombplan från andra världskriget. Då fick jag den för 50 000 men i dag hade den nog gått på 150 000 kronor.
Att traktorhobbyn kostar pengar är det ingen tvekan om. Bo-Inge Ljunggrens maskin drar omkring 20 liter bränsle på den 100 meter långa banan och det går att lägga hur mycket som helst på annat.
Men vad är det som är så roligt?
– Har du hört en sådan här motor starta? Allt omkring dig vibrerar en lång stund efteråt.
Nu är det inte bara den äldre generationen som dras till starka maskiner. Även den yngre fanns på plats i Tvängstorp och för de som ville gick det bra att prova på att köra gardenpuling med ombyggda åkgräsklippare. Det var det många som ville.
Gå till toppen