Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruksspelet tar nya steg inför sommaren

Ett 60-tal aktörer tar sig på nytt an Bruket i Klippan. Historien berättas i två nya versioner och snart är det dags för alla skolelever att få se musikalteaterföreställningen.

Året är fortfarande 1832, huvudpersonen är brukspatron Sven Magnus Sunnerdahl och berättelsen rör sig runt när Sverige fick sin första pappersmaskin. Mycket är alltså sig likt från förra året när musikalteatern Bruksspelet sätts upp för andra året, men mycket är också nytt, enligt projektledaren Hélene Lindquist.
– Det är en del nya låtar och tre nya nummer. Det kommer att bli en lite rappare föreställning och det är meningen att även de som såg föreställningen i fjol ska kunna se den i år igen, säger hon.
Repetitionerna pågår för fullt på Sågen i Klippan och entusiasmen är stor i den 50-manna stora ensemblen.
– Kanske är det lite kaosartat i dag för vi ska göra två olika föreställningar och de repar båda samtidigt, fortsätter Hélene Lindquist.
Det ursprungliga manuset, som skrevs av Ewa Ohlson-Westin, har blivit bearbetat av skådespelaren Annika Kofoed från Helsingborgs stadsteater. Det har hon gjort i två olika varianter.
– Vi har en skolföreställning som är på 45 minuter och så den omarbetade versionen som är på 90 minuter, så det är mycket som ska övas in.
Annika Kofoed lockade även koreografen Sara Svensson Ekman att göra några nya stycken till föreställningen. Något hon inte behövde fundera länge på.
– Det är jätteroligt att få komma ut så här och vara med om att berätta en stads historia, säger hon. Det är också roligt med en så stor grupp och blandningen av både unga och äldre, amatörer och proffs, säger Sara Svensson Ekman.
Hon är också nöjd med repetitionerna så här långt.
– Det är bara fjärde dagen och vi har redan lagt en mall på de nya styckena. När den sitter så kan man börja lägga till och fila lite på detaljerna.
Samtliga elever från förskoleklass till nior ska få möjlighet att se någon av skolföreställningarna som kommer att visas på de tre hembygdsgårdarna Tingsgården, Elfdalen och Skräddareheden med start den 14 maj.
Själva huvudföreställningen har premiär den 3 juli. Visa av förra årets stora intresse med slutsålda föreställningar satsar man i år på fler och det blir 15 föreställningar fram till och med den 20 juli.
Gå till toppen