Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politisk splittring om Bjärehemmet

Alliansen vill skrota Bjärehemmet medan oppositionspartierna vill ha det kvar. Än har det inte förts någon politisk diskussion i frågan och under tiden verkar vårdboendet avveckla sig självt.

Frågan om Bjärehemmets framtid har inte diskuterats menar oppositionen.Bild: Mats Roslund HD/NST
Bjärehemmets vårdboende krymper och krymper. I dagsläget hyr kommunen bara tio lägenheter av Båstadhem för att inhysa vårdtagare.
I november rymde bara åtta av dessa lägenheter permanenta vårdtagare. I dag har siffran sjunkit ytterligare – till fem personer.
Kommunen har bedrivit ett aktivt arbete för att få de få vårdtagare som är kvar på Bjärehemmet att flytta till nyrenoverade Skogsliden i Båstad.
– När det gäller Bjärehemmet har man ganska få boende i dag och vi kommer att erbjuda dem en flytt till Skogsliden, men vi tvingar inte någon att flytta mot sin vilja, sa välfärdsutskottets ordförande Åsa Ragnarsson (M) i november.
Om fler väljer att flytta från Bjärehemmet blir det knepigt att få ihop en fungerande verksamhet ur ekonomisk synvinkel. Enligt Åsa Ragnarsson finns det en nedre gräns för hur få boende som krävs för att fortsätta driva boendet.
Men medan Bjärehemmet sakta avfolkas är det tyst bland politikerna. Åsa Ragnarsson förklarade saken så här i en artikel den 29 april:
– Just nu är vi inne i ett skede där vi inte för någon diskussion eftersom vi är överens om att kommunen inte ska ha det kvar på sikt.
Men att det skulle finnas en politisk enighet om avvecklingen håller inte oppositionspartierna med om. Enligt dem har frågan inte ens varit uppe till diskussion i välfärdsutskottet.
– Det har aldrig diskuterats. Däremot har det varit uppe som en informationspunkt där vi fått redovisat att det inte är så många som vill vara där, säger Ingela Stefansson (S).
Samma bild har Uno Johansson (C) och Eddie Grankvist (BP), som alla sitter som ledamöter i välfärdsutskottet.
Ingela Stefansson tycker att Bjärehemmets framtid borde lyftas och diskuteras. Särskilt nu när antalet boende kryper neråt.
– Jag la en motion redan 2012 om att utveckla alla sex tätorter. Hade man dammat av den och satt igång det arbetet hade allt det här kommit upp till ytan, vad vi ska utveckla och vad vi ska behålla. Men den diskussionen tar man inte, säger Ingela Stefansson.
De tre oppositionspartierna är överens om att Bjärehemmet behövs.
– Jag tror egentligen att Bjärehemmet kan bli jättebra, men man måste satsa och renovera, precis som man gjort på Skogsliden. Då är jag säker på att fler vill bo där, säger Ingela Stefansson.
– Helsingborgs sjukhus ska byggas om och man befarar att ännu fler ska skrivas ut ännu tidigare. Min uppfattning är att vi måste avvakta och se vad följderna blir för kommunen innan vi tar ställning till Bjärehemmets framtid, säger Uno Johansson.
– Vi är av den bestämdaste uppfattning att vi inte kommer att acceptera att man lägger ner Bjärehemmet helt. Vi måste ha möjligheter i alla kommundelar och de äldre blir fler och fler. Jag hävdar bestämt att det är skitsnack att det inte finns personer som vill bo där, det finns personer i hela Västra Karup-området som vill bo på den plats där de är uppvuxna, säger Eddie Grankvist.
Gå till toppen