Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstadhem tecknar asylavtal

I ett avtal med Migrationsverket förbinder sig Båstadhem att hyra ut fem lägenheter till asylsökande familjer. "Vi börjar omgående", säger Robert Falk, bostadsbolagets vd.

Båstads kommun har redan avtal med Migrationsverket när det gäller flyktingfrågor. Nu skriver Båstadhem ytterligare ett.
Enligt det ska Båstadhem tillhandahålla fem permanenta lägenheter där Migrationsverket kan placera asylsökande familjer.
– Migrationsverket jobbar på att hitta vanliga lägenheter i vanliga bostadsområden i stället för de förläggningar man har i dag där man samlar många asylsökande på samma ställe, säger Patrik Sumner vid Båstads kommun.
Han är föreståndare för Skutan, det boende för ensamkommande pojkar mellan 15 och 17 år som kommunen redan driver.
I nuläget har kommunen redan förbundit sig att hålla med 16 platser för pojkar mellan 15 och 17 år – fyra platser för asylsökande ungdomar och tolv platser för ungdomar med uppehållstillstånd. Dessa ungdomar bor antingen på Skutan, där det finns åtta platser, eller i lägenheter som kommunen tillhandahåller.
Därutöver har kommunen tecknat avtal om att ta emot 20 asylsökande personer om året. De ungdomar som får permanent uppehållstillstånd räknas av mot denna siffra.
De fem lägenheter som Båstadhem nu skriver avtal med Migrationsverket om handlar om genomslussningslägenheter där familjerna ska bo i väntan på besked om asyl.
– Placeringen ska ske i samråd med flyktingsamordnaren. Det ska samordnas med skolan, som är den faktor som avgör om det blir något bra av det här, säger Jan Ahlström (M), ordförande i Båstadhems styrelse.
Enligt honom är politikerna i Båstad, med några få undantag, överens om att det är viktigt att kommunen och bostadsbolaget tecknar avtal med Migrationsverket.
– I politiken är man generellt positiv till att Båstad drar ett strå till stacken, säger han.
Enligt Båstadhems vd Robert Falk sätter arbetet med att hitta lägenheter igång omedelbart.
– Vi scannar omgående vårt utbud för att se om vi kan erbjuda något redan nu, säger han.
Gå till toppen