Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Padelbanan får byggas i Badhusparken

Båstad padelklubb får efter många om och men bygga sin efterlängtade bana i Badhusparken. Alla partier utom ett sa ja, trots park- och fritidschefens starka avrådan. Nu gäller det bara att hitta en lösning som inte skadar trädens rötter.

Badhusparken är ingen lämplig plats för en padelbana. Det konstaterade Sven-Inge Granlund, kommunens park- och fritidschef, i sin skrivelse till kommunstyrelsen inför deras sammanträde i onsdags.
Vid mötet betonade han ännu en gång det olämpliga i att placera banan i parken.
– Jag vill vara tydlig med att vi inte tycker att Badhusparken är ett bra alternativ, där finns andra värden som vi bör bevara, sa han.
Badhusparken, belägen mitt i hamnområdet, är bevuxen med äldre träd som "bedöms viktiga och värdefulla för gestaltningen av området".
Att bygga en padelbana där under riskerar att skada dem, dels genom att rötterna kanske grävs av, dels genom att de får mindre vatten då ytan hårdgörs.
Enligt Sven-Inge Granlund finns det risk att fyra av träden skadas.
Men trots den starka rekommendationen att i stället lägga banan någon annanstans, exempelvis intill Malenbadets parkering, beslutade politikerna i kommunstyrelsen att gå Båstad padelklubbs vilja till mötes.
– I Badhusparken kommer det att ligga intill andra bollsporter och det är inte helt fel, sa Torgny Brenton (M).
– Tittar man historiskt på platsen så upplät man för cirka 50 år sedan platsen till tennis. Vi vill gärna medverka till att klubben får verka i Badhusparken, sa Thomas Andersson (FP).
– Badhusparken är en lämplig plats. På Malen har det funnits ett bollplank tidigare och det fick plockas ner, så jag ser inte det som lämpligt ur grannsynpunkt, sa Ingela Stefansson (S).
I kommunstyrelsen var det enbart Centerpartiet som inte gillade Badhusparken som alternativ.
– Vi ska inte ha någon padelbana i Badhusparken. Vi säger även nej till Malen, där den kommer ligga för nära stranden och för nära de boende. Jag föreslår att man i stället undersöker en placering vid Drivan, sa Ann-Marie Johnsson (C).
Härnäst kommer kommunen att ta fram ett förslag till avtal med padelklubben. Det ska presenteras för ekonomiutskottet innan det skrivs under.
Förutom placeringen ska avtalet, efter diskussion i kommunstyrelsen, innehålla förhållningsregler vad gäller hur djupt klubben får gräva så att det inte skadar trädens rötter.
– Om de håller sig på 20 centimeters djup är risken inte så stor att skador uppstår, men marken lutar och den högsta punkten ligger intill en stor bok. Där måste man förmodligen gräva mer än 20 centimeter, men det är inte kommunens problem, det blir padelklubbens, sa Sven-Inge Granlund.
Eftersom det inte krävs bygglov för padelbanan kan närboende inte överklaga. Däremot kan de i efterhand vända sig till miljöavdelningen om de upplever störningar. I nuläget har redan en närboende varit i kontakt med kommunen för att påtala sin oro för starka strålkastare och nattligt buller.
Gå till toppen