Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Digitala bilder och Riksarkivet

Anders Nordström, direktör Riksarkivet/SVAR och Jeff Svare, specialist inom FamilySearch’s skandinaviska samling
Anders Nordström,avdelningschef förRiksarkivet SVAR.
Det kommer att bli fri tillgång till Riksarkivets digitala bilder via internet. I ett första skede handlar det om folkbiblioteken, skolväsendet, universitet och högskolor.
Ändringen ska träda i kraft den 1 juli 2014, efter ett beslut av regeringen.
– Detta är det mest spännande som hänt sedan vi började göra digitala bilder tillgängliga på internet. Det är en mycket viktig fråga för oss, säger Anders Nordström, avdelningschef för Riksarkivet SVAR.
Avgifterna tas bort, det blir fritt att forska, men några nya pengar från regeringen blir det inte. Det är förlorade intäkter och ökade kostnader. Riksarkivet hoppas dock på nya inkomster – på sikt.
– Vi når ut till allmänheten på ett helt annat sätt när det är gratis, vi får nya målgrupper och därmed stimuleras intresset för vår Digitala forskarsal. Vår prioritering är att öka kännedomen och användningen av arkiven, säger Anders Nordström.
Han ser en stor grupp forskare med stor potential framför sig med intresse för forskning och utbildning, en slags historieutbildning:
– Biblioteken har 64 miljoner besökare per år med 6 400 tillgängliga datorer. Med universiteten och högskolorna har vi ytterligare en halv miljon personer och därtill resten av skolväsendet, säger Anders Nordström.
Riksarkivet undersöker nu hur allt ska fungera i praktiken. Det är bråttom. En fri tillgång och ökad användning ställer nya krav på administration, teknik och logistik.
– Målet är att öppna till hösten, säger Anders Nordström.
För tillfället är Riksarkivet ålagd att ta ut avgifter från andra användargrupper. Hur det blir i framtiden är oklart. Trycket från EU-håll att det ska vara fritt på nätet är hårt.
– Sedan Björn Jordell tillträdde som riksarkivarie 2010 har målet varit att göra den digitala informationen fri på nätet, säger Anders Nordström.
Riksarkivet har Sveriges största digitala arkivsamling med kyrkböcker, bouppteckningar, fastighetsböcker, skattelängder med mera. Ett årsabonnemang i Digitala forskarsalen, Riksarkivet SVAR, kostar som privatperson för närvarande 995 kronor.
Läs mer:
Rätten till det svenska kulturarvet
Rötter
Riksarkivet SVAR
Riksarkivet
Digitala forskarsalen
Sveriges befolkning 1910 på dvd
1930 års folkräkning klar 2018
Gå till toppen