Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stora planer för treårsfirande bryggeri

Den 17 maj inviger Helsingborgs Bryggeri sina nya eventlokaler på slakthusområdet. Planerna för framtiden är många och spännande.

Betonggolvet är nylagt. Putsen på väggarna fixad. Allting är rengjort och köket är nyinstallerat. Men ändå behövs inte mycket fantasi för att frammana bilderna och dofterna av att det i de här lokalerna – för inte allt för länge sedan – stod kor i sina bås.
– Hit kom kossorna direkt från gårdarna. Sen fick de stå i båsen en stund och dricka vatten, äta hö och lugna ner sig innan det var dags att gå till slakt, säger Hans Nelson när han visar den nyrenoverade oxhallen på det gamla slakthusområdet på Bredgatan. Slakteriet i de gamla husarstallarna stängde 2007 efter att ha varit i drift ett sekel.
Några år senare fick Hans Nelson ett telefonsamtal från Rasmus Varfeldt, som hade fått reda på att Hans registrerat namnet Helsingborgs Bryggeri.
– Han tänkte börja brygga öl och sa att det fanns tre alternativ. Han kunde hitta på ett nytt namn, jag kunde sälja namnet till honom eller så blev vi partners, säger Hans Nelson.
Det blev det sistnämnda alternativet. Marknadsföraren slog sig samman med livsmedelstillverkaren. De hittade en lämplig byggnad på slakthusområdet. 2011 släppte bryggeriet sitt första öl och senare samma år utnämndes deras Helsingborgs Lager till bästa ljusa öl i Sverige av juryn på Göteborgs ölfestival.
Sedan dess har resan gått med expressfart. Numera tillverkar bryggeriet 80 000 liter öl om året och har börjat bli trångbodda. Därför kastade man blickar mot den större stallbyggnaden rakt över gårdsplanen.
– Först var tanken att flytta bryggeriet hit. Men vi ändrade oss, säger Hans Nelson.
När Helsingborgs Bryggeri nästa lördag slår upp portarna för sin treårsfest inviger man istället sina nya eventlokaler i den gamla oxhallen.
Här inne hålls festens matmarknad och planerna framöver är många och spännande.
– Vi planerar för pop-up-matmarknader varje lördag, säger Hans Nelson.
– Och vi kommer att ha oktoberfester här. Dessutom flyttar vi hit hela vår besöksverksamhet. Vi är redan i dag det mikrobryggeri i Sverige som har flest besökare och nu kommer vi att kunna ta emot ännu fler och större sällskap.
Totalt finns det plats för uppemot 300 personer i lokalen.
Alldeles intill i samma byggnad finns den lilla oxhallen. Den ingår i nästa etapp och kan komma att bli plats för nya delar i bryggeriets verksamhet.
– Vi har inte fattat några beslut ännu, så jag kan inte säga så mycket mer, säger Hans Nelson.
Den ruffiga och häftiga miljön i oxhallen har dessutom redan lockat allt från modefotografer till metalbandet Darkane, som spelade in videon till "Mechanically divine" i lokalerna. Man har också fått en förfrågan om en konstutställning.
– Det som är roligt är att lokalen är helt unik. Och den ligger dessutom bara en kvarts promenad från centrum, säger Hans Nelson.
Han tror att hela området har stor utvecklingspotential.
– Jag tror att det är sånt här folk vill ha istället för stora byggnader i glas med polerade trägolv.
Utvecklingen följs också med intresse från de lokala politikerna.
– Vi står ju mitt i H+ området. Vi ligger bara lite före, säger Helena Sikberg, eventansvarig på bryggeriet.

Treårsfesten

#Hålls lördag 17 maj klockan 11–17 på Helsingborgs Bryggeris område på gamla slakthusområdet på Bredgatan.
#Matmarknad med ett 30-tal lokala producenter och restauranger på plats.
#Livemusik med åtta olika akter, bland andra Sefyr, Earth Kids, Ursprunget, Scandal Circus och Glen Parsley's.
#Dessutom lanseras Helsingborgs Jubileum med smak av ingefära.
#Förra året besöktes tvåårsfesten av cirka 8 000 personer. Man räknar med minst lika många i år.
Gå till toppen