Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny generation optimistseglare i rikskvalet

Fyra unga seglare från Borstahusen deltar för första gången i rikskvalet för optimistjollar. Och i helgen avgörs den andra deltävlingen i Borstahusen.

I Skåne blåser det för det mesta. Men de 107 startande som kommit från hela Sverige till Borstahusen i går, fick vänta länge på vind.
– Det måste blåsa minst 2,2 sekundmeter för att tävlingen ska kunna starta, berättar Hanna Zetterström, Borstahusens Segelsällskap.
Skåneregionens hopp i årets rikskval i optimistjollesegling kommer från Borstahusen. Men ingen av de fyra flickorna som ligger i topp siktar på någon storseger i år. Det är första gången de deltar och är fortfarande unga. Men under uppsegling.
– Vi har haft en grupp seglare som nått 15-årsgränsen för optimistjolle och fortsatt med andra typer av båtar. Nu bygger vi upp en ny generation, berättar Hanna Zetterström.
De fyra flickorna hade startat dagen med att äta en bra frukost och dricka mycket. Mjölk och vatten. Och hade gärna grundat med en stadig lunch på spagetti och bacon också innan tävlingsflaggan hissades.
Rikskvalet består av tre deltävlingar med samma startfält. Kvalet avgörs i Kullavik om två veckor.
– Förra veckan var vi i Stockholm, berättar Alice Lindberg 13 år. Det snöade och blåste.
Sammanlagt deltar 18 optimistseglare från regionen. Som utgörs av Skåne, Småland och Blekinge. De kommer från Viken, Råå, Lomma, Bjärred, Sölvesborg och Växjö. De fem bästa seglarna i rikskvalet kvalificerar sig för VM, sju kommer att få delta i EM och 30 i Nordiska mästerskapet.
– Det är ett hårt motstånd och vi är glada om vi kan hålla oss i mitten i år, säger Hanna Zetterström.
– Det är bara att vänta på vinden nu. Det kan dröja en timme, eller några minuter.
Louise Zetterström hoppas på "lagomvind".
– Jag är så lätt.
Hon började i seglarskolan när hon var sju, åtta år.
– Pappa har seglat och vi har haft stor kölbåt och vi har seglat i hela mitt liv.
Drömmen är att slå pappa i segling. Och för det krävs det mer än vind i seglen.
Gå till toppen