Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomarna kan få en plats i politiken

Om fullmäktige säger ja kan Båstads ungdomar snart få lättare att göra sin röst hörd. Demokratiberedningen föreslår att kommunen skapar ett forum där de kan påverka i frågor som berör dem – kanske i form av ett ungdomsråd.

Båstads kommun ska bli bättre på att låta ungdomar komma till tals. Det är i alla fall vad politikerna i demokratiberedningen vill.
De har formulerat sin idé på papper och överlämnat till politikerkollegorna i kommunfullmäktige. Den 21 maj ska de besluta om saken ska utredas vidare.
Benkt Ragnarsson (M) är ordförande i demokratiberedningen och den som tog initiativ i frågan.
– Jag möter många unga som är intresserade av samhällsfrågor och vill påverka, men som inte vill engagera sig i ett politiskt ungdomsförbund. I höst avslutar kommunen ett annat ungdomsprojekt, så det passar bra att fortsätta med det här, säger han.
Om fullmäktige säger ja handlar nästa skede om att arbeta fram förslag på hur ungdomarna skulle kunna ges bättre möjligheter att påverka sin kommun. Dels genom att få ett forum där de kan vädra sina åsikter, dels genom att lära sig hur en kommun fungerar.
I flera kommuner finns något som heter ungdomsråd dit ungdomar väljs av sina jämnåriga. Ett sådant har även funnits i Båstad, men rann ut i sanden för ett tiotal år sedan.
Demokratiberedningen vill inte utesluta ungdomsråd, men kan även tänka sig andra lösningar.
– Det är bara i sin linda så vi får titta närmare på vilken form vi vill ha om fullmäktige säger ja. Det känns viktigt att de ska ha öppna sammanträden på något sätt och självklart ska de ha pengar, det fungerar som en morot och visat sig fungera bra i andra kommuner, säger Benkt Ragnarsson.
Förutom en summa pengar som ungdomarna kan förfoga över behöver det enligt Benkt Ragnarsson inte att kosta särskilt mycket. Det finns möjlighet att söka pengar från ungdomsstyrelsen och politikerna i demokratiberedningen hanterar frågan på sina ordinarie sammanträden.
Syftet med att starta ett kommunalt forum för ungdomar är att öka delaktigheten och att låta ungdomar bli en del i beslutsprocessen. Exakt vilka frågor och hur blir också en fråga för den utredning som tar vid om fullmäktige säger ja.
– Det viktiga är att det här blir genomtänkt och att vi har frågat ungdomarna vilka ärenden de kan tänka sig att jobba med. Ett som skulle kunna passa är den skejtbana som vi nu har byggt, men många ungdomar är intresserade av saker som inte är rena ungdomsfrågor också, säger Benkt Ragnarsson.
Om det blir ja i fullmäktige kan demokratiberedningen vara klar med en uppdragsbeskrivning efter valet i höst.
Gå till toppen